Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΩΡΑ ΚΑΛΠΗΣ


Πάμε λοιπόν στις κάλπες της 18ης Μαΐου με πέντε συνδυασμούς, πέντε υποψήφιους Δήμαρχους οι οποίοι ζητούν να τους εμπιστευτούμε, για να διαχειριστούν τη… ζωή μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Όλοι, υπόσχονται ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλό του τόπου, όλοι θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας, ορκίζονται για την εντιμότητα και την ανιδιοτέλειά τους και κάποιοι διαθέτουν το εξαιρετικό προνόμιο της αυτοσυντήρησης. Είναι αυτό της αμνησίας που τους κάνει να ξεχνούν τι είπαν και τι έκαναν στο παρελθόν. 

Γεγονός είναι, ότι η πλειοψηφία των πολιτών – ψηφοφόρων δε φτάνει στην κάλπη θωρακισμένη με πολιτικά κριτήρια, έχοντας αξιολογήσει – υποκειμενικά βεβαίως αλλά με προσωπική ευθύνη – τα προσόντα και την ειλικρίνεια των υποψηφίων, αλλά υποταγμένη σε συγγενικές, φιλικές, προσωπικές, επαγγελματικές ή άλλες σχέσεις. 
Στις ανθρώπινες κοινωνίες και ειδικότερα στις μικρές σα την δική μας, οι ανθρώπινες σχέσεις διαμορφώνονται συνήθως σε επίπεδα «υπεράνω κομμάτων» και συντεχνιών και αυτό είναι που διατηρεί την ελπίδα της Ανθρωπιάς . Η αμφισβήτηση αυτής της αλήθειας είναι τροφή της διαμάχης, της έχθρας, της μισαλλοδοξίας, στοιχείων που εγκλωβίζουν την κοινωνία σε επικίνδυνο συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση. Η ισορρόπηση του πολίτη στον άξονα της αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας που διασφαλίζει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό την επικράτηση των «αρίστων» είναι άσκηση δύσκολη ως αδύνατη. 
Τούτων δοθέντων το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι «το αποτέλεσμα»…
                                                                ……………………
Σ’ αυτές τις εκλογές, σε όλους τους συνδυασμούς συμμετέχουν πολλά νέα πρόσωπα. Πρόσωπα με σημαντική κοινωνική παρουσία και προσφορά, παρόντα σε κοινωνικούς αγώνες και δράσεις και κυρίως με καμία εμπλοκή στο αμαρτωλό παρελθόν της διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων του τόπου. Δεν τους βαραίνει καμιά «βαριά κληρονομιά, είναι το αύριο και η συνέχειά μας και δεν μπορεί να υπάρχουν – έτσι τουλάχιστον πιστεύω – σοβαροί λόγοι αποκλεισμού τους από τις επιλογές μας. Στηρίζοντάς τους με την εμπιστοσύνη μας στη διαχείριση των «κοινών», δίνουμε στον τόπο και τη ζωή μας ελπίδα. 
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου μας και να αρνηθούμε τη συνέχιση της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που όλοι διαπιστώσαμε. Στην ανάγκη της  πολιτικής εμπειρίας που πολλοί θα ισχυριστούν έχει παγιωθεί ένα ανελέητο πολιτικοκυνηγητό μίσους και αλαζονείας που κάποιοι θα πληρώνουν σ’ όλη τους τη ζωή. Δεν το έχει ανάγκη αυτό ο τόπος. Ας μην απογοητευτούμε και ας προσπαθήσουμε να αποκλείσουμε τη συνέχιση της πολιτικής μας μιζέριας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα" Το Πλατύ Ρείθρον"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου