Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΚΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ


Την 1η Αυγούστου Ο Δήμος Ιθάκης  διοργάνωσε στις "ΘΑΛΑΣΣΕΣ " εκδήλωση τιμώντας τούς Θιακούς ναυτικούς.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του κυρίου Νίκου Ραδίτσα ο οποίος αναφέρθηκε στην μακρόχρονη Ναυτική Ιστορία της Ιθάκης καί στην προσφορά των Θιακών ναυτικών στον τόπο τους.
Ο Δήμαρχος Ιθάκης κύριος  Διονύσης Στανίτσας παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον εκπρόσωπο του συλλόγου Ναυτικών Αβραάμ Μιχαλόπουλο ο οποίος ευχαριστώντας τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης είπε:

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι ναυτικοί,
 Εκπροσωπώντας το σύλλογο ναυτικών του νησιού μας θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, κύριο Στανίτσα, αλλά και όλους όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, για τον Θιακό ναυτικό, και που δεν θυμάμαι να έχει γίνει στο παρελθόν κάποια άλλη αντίστοιχη. Η προσφορά του Θιακού ναυτικού στον τόπο του είναι διαχρονική και συνεχιζόμενη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη αλλά και στην επιβίωση του νησιού μας.

Ο Σύλλογος μας αποδίδει πρωτίστως τον πρέποντα σεβασμό στη μνήμη όλων των Θιακών ναυτικών, που έχασαν τη ζωή τους στα πολλά θαλασσινά ατυχήματα και ποτέ πια δεν ένιωσαν τη χαρά του γυρισμού στο αγαπημένο τους Θιάκι, βυθίζοντας σε βαθύ πένθος τις οικογένειές τους, αλλά και τη θιακιά κοινωνία. Συγχρόνως όμως εκφράζουμε οργή και αγανάκτηση, γιατί τα περισσότερα ναυάγια δεν συνέβησαν τυχαία. Δεν ήταν θέλημα της μοίρας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που ποτέ δεν αποδόθηκαν για όλους όσους με τον έναν ή άλλον τρόπο έκαναν τα στραβά μάτια επιτρέποντας σε αναξιόπλοα καράβια να ταξιδεύουν, όπως κάποιοι εφοπλιστές, επιθεωρητές πλοίων, αρμόδιες αρχές.

Θέλουμε να εκφράσουμε σεβασμό και να τιμήσουμε επίσης τη μνήμη όλων των Θιακών ναυτικών και όχι μόνο, που χάθηκαν τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τις ναζιστικές – φασιστικές – γερμανικές τορπίλες.

Σε μία εποχή που ισοπεδώνονται τα κεκτημένα δικαιώματα των ναυτικών, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την περικοπή των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών, είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά επιτακτικό να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους Θιακούς αλλά και όλους εκείνους τους ναυτικούς, οι οποίοι σε εποχές που η αναφορά και μόνο στη λέξη δημοκρατία ήταν απαγορευμένη, αψήφησαν διώξεις, φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες και εκτελέσεις, αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για να αλλάξουν το καθεστώς γαλέρας που επικρατούσε στα ελληνικά καράβια και επέβαλαν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 

Είναι εξίσου παράλογο όσο και εξωφρενικό, που σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και τεράστιας ανεργίας στους νέους, κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές έχουν τα εκατοντάδες καράβια τους να ταξιδεύουν και στο πλήρωμα τους να μην υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ναυτικός.

Η άποψή μας για το καυτό θέμα της συγκοινωνίας του νησιού μας, συνεχίζει να παραμένει αταλάντευτη, για ολόχρονη, φθηνή και ασφαλή ισχύ της. Δεν πρέπει να τασσόμαστε με το μέρος του ενός ή του άλλου εφοπλιστή, αλλά να απαιτήσουμε από τον εκάστοτε υπεύθυνο της πολιτείας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στις ανάγκες του τόπου μας και να αφήνει στην άκρη τα παρασκηνιακά παιχνίδια, με τους εκάστοτε περιστασιακούς ενδιαφερόμενους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιβίωση της Ιθάκης εξαρτάται απόλυτα από την ολοκληρωμένη και όχι την τμηματική και την κατά πόσο βολεύει κάποιους συγκοινωνία.

Ευχαριστούμε και πάλι για την διοργάνωση της εκδήλωσης για τους Θιακούς Ναυτικούς και διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι ο σύλλογος ναυτικών, με την απαραίτητη όσο και επιβεβλημένη συμμετοχή και παρουσία όλων των Θιακών Ναυτικών, θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια επίλυσης όλων των οξυμένων προβλημάτων που σε όλους τους τομείς αντιμετωπίζει το νησί μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου