Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.


Η νεύρωση τού αυτιού είναι πολύπλοκη και γίνεται από περισσότερα τού ενός νεύρα .Τα νεύρα αυτά εκτός του αυτιού νευρώνουν και άλλα όργανα στο κεφάλι και στον τράχηλο με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα που υπάρχει αλλού να αντανακλά στο αυτί προκαλώντας πόνο .Έτσι ο πόνος στο αυτί μπορεί να οφείλεται σε αίτιες πού αφορούν το ίδιο το αυτί ,άλλα και σε αιτίες που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό και απλά αντανακλούν στο αυτί παθήσεις τής κεφάλης και του λαιμού.
Ιδίως  ένας χρόνιος πόνος στο αυτί σε ηλικιωμένο άτομο μπορεί να έχει σχέση με καρκίνο !
Μπορεί να είναι συνεχής η διακοπτόμενος, έντονος η βαθύς,διαξιφιστικός(σαν σουβλιές),ή απλά ενοχλητικός. Μπορεί επίσης να γίνεται πιο έντονος όταν πιέζουμε το αυτί ,όταν μασάμε, η φυσάμε τη μύτη μας.
ΑΙΤΙΕΣ-ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΩΤΑΛΓΙΑ.
• Λόγω συσσωρευμένης κυψελίδας η ξένου σώματος που σφηνώθηκε στο αυτί.
• Μόλυνση στα αυτιά, εξωτερική και μέση ωτίτιδα, μαστοειδίτιδα (μολύνσεις δηλαδή των διάφορων περιοχών τού αυτιού)
• Ρήξη η διάτρηση τού τυμπάνου τού αυτιού.
• Βλάβες πού δημιουργούνται στο αυτί λόγω αλλαγών πίεσης όπως πτήση, κατάδυση, έκρηξη, πολύ δυνατοί ήχοι, όπως ένας πυροβολισμός, χαστούκι στο κεφάλι ή στο αυτί.
• Βαρότραυμα από ταχεία μεταβολή τής ατμοσφαιρικής πίεσης, παράδειγμα κατά την προσγείωση τού αεροπλάνου,η την κατάδυση στη θάλασσα χωρίς προηγούμενο έλεγχο.
• Το ακριβές σημείο τού πόνου είναι σημαντικό για να καταλάβουμε ποιο μέρος του αυτιού πάσχει, πχ,
• Ο πόνος μπροστά από το αυτί, στην περιοχή τού τράγου, συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα(σπυράκι με πύον). Ο πόνος βαθιά στο αυτί η πίσω από αυτό, προέρχεται από οξεία μέση ωτίτιδα η μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας.Ο πόνος πίσω από το αυτί η κάτω από αυτό, πού αυξάνεται όταν το πιέζουμε, προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα.

ΑΙΤΙΕΣ-ΒΛΑΒΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟ (ΩΤΑΛΓΙΑ)
Εάν ο έλεγχος από τον ιατρό στο αυτί είναι φυσιολογικός ,τότε πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες τής ωταλγίας ,μακριά από το αυτί. Όπως αναφέραμε και στην αρχή ,τα νεύρα που νευρώνουν το έξω, μέσο και έσω αυτί, συγχρόνως νευρώνουν και άλλες περιοχές όπως, τη μύτη, τούς παραρρίνιους κόλπους,το  ρινοφάρυγγα,(το μέρος πίσω από τη μύτη και πάνω από την υπερώα),τα δόντια,τα ούλα, η κροταφογναθική άρθρωση, η γνάθος, οι παρωτίδες, η γλώσσα, οι αμυγδαλές, ο φάρυγγας ,ο λάρυγγας, η τραχεία, ακόμη και ο οισοφάγος. Οποιαδήποτε βλάβη στις παραπάνω περιοχές μπορεί να εμφανιστεί σαν πόνος στο αυτί. Η κοινή λοιπόν νεύρωση τού αυτιού με άλλες περιοχές(υπεύθυνα είναι τα 5,9,10 κρανιακά νεύρα),αντανακλούν το πόνο στο αυτί.
ΑΙΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ;
• Παθήσεις των δοντιών, ιδίως των πίσω. Ο φρονιμίτης που βγαίνει, ή δεν μπορεί να βγει, κάποια ρίζα δοντιού που έχουμε βγάλει και αυτή παρέμεινε μέσα, μπορεί να κάνει οδοντικό πόνο και να αντανακλά στο αυτί
• Κροταφογναθικό σύνδρομο η αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν τα δόντια δεν πατάνε καλά, π.χ. μετά από οδοντιατρικές θεραπείες,η μερικά λείπουν, η υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τότε η άρθρωση κουράζεται, κάνει φλεγμονή  και πονάει το αυτί.
• Παθήσεις τού στόματος, τού φάρυγγα και λάρυγγα καθώς και τού οισοφάγου. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, το περιαμυγδαλικό απόστημα,το φαρυγγικό απόστημα, η λεμφαδενίτιδα, η αδενοτομή και αμυγδαλεκτομή, τα έλκη και οι κακοήθεις όγκοι  τού στόματος, τού φάρυγγα ,τού λάρυγγα και τού οισοφάγου, πολλές φορές κάνουν πόνο στο αυτί.
• Ο λάρυγγας πρέπει να εξετάζεται πάντα, γιατί ο καρκίνος στη περιοχή αυτή και η φυματιώδης λαρυγγίτιδα κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί.
• Στη ρινίτιδα  και την ιγμορίτιδα σπάνια πονάει το αυτί, άλλα οι κακοήθεις όγκοι τής μύτης και των ιγμόρειων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.
• Νευραλγίες. Υπάρχει ένα νεύρο που λέγεται γλωσσοφαρυγγικό και μερικές φορές κάνει έντονο πόνο στο πίσω μέρος τής γλώσσας, στο φάρυγγα και το αυτί. Επίσης το τρίδυμο νεύρο κάνει έντονο πόνο στο πρόσωπο, τα δόντια και το αυτί
Υπάρχουν αντανακλαστικοί πόνοι στο αυτί και από άλλα νεύρα του κεφαλιού, που γνωρίζει μόνο ο ειδικός ιατρός.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΑΠΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ:
• Εάν ο πόνος στο αυτί σας, δεν περνάει με τα απλά παυσίπονα μέσα σε ένα 24ωρο,και συνοδεύεται από πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, άμεσα διερεύνηση.
• Δεν καθαρίζουμε  τα αυτιά με μπατονέτες (ακυρώνουμε το φυσιολογικό μηχανισμό αυτοκαθαρισμού τού αυτιού και τα βουλώνουμε και μπορεί να τα τραυματίσουμε στον έξω ακουστικό πόρο και το τύμπανο. Άλλωστε δεν γίνεται να καθαρίσουμε κάτι,χωρίς να βλέπουμε.
• Δεν πλένουμε τα αυτιά. Το αντίθετο, τα προφυλάσσουμε από το νερό και από την υγρασία.
• Δεν βάζουμε σταγόνες χωρίς να ξέρουμε από τι πάσχει το αυτί. Kίνδυνος ακόμη και κώφωσης. Αποφεύγουμε -ακόμη και από ειδικό ιατρό-,τον καθαρισμό τού αυτιού μας, με πλύση.
Εάν το αυτί μας παρουσιάσει, περισσότερο από 16 ώρες: απότομο "μπούκωμα", σαν να έχει μπει νερό, βουητό(σαν τζιτζίκι),ή ζαλάδα, είτε μαζί έλθουν αυτά τα συμπτώματα, είτε μόνα τους, τα διερευνούμε άμεσα. Κίνδυνος μόνιμης απώλειας της ακοής μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
• ο πόνος στο αυτί, πρέπει να θεραπεύεται αφού έχει βρεθεί η αιτία.
• δεν βάζω σταγόνες στο αυτί μου χωρίς να ξέρω την αιτία (κίνδυνος ακόμη και κώφωσης).
• δεν πλένω «καθαρίζω» τα αυτιά μου με μπατονέτες, ξυλάκια, κλειδιά και άλλου είδους αιχμηρά αντικείμενα. Κίνδυνος τραυματισμού ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κάθε ξύσιμο στο αυτί μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο.
• δεν αφήνω αδιερεύνητο, (εντός του 24ωρου): απότομο βούλωμα-βουητό-ζαλάδα. κίνδυνος μόνιμης απώλειας ακοής, αλλά και σοβαρού καρδιο –εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καλογερόπουλος Δημήτρης
ιατρός Ω.Ρ.Λ.
Χειρουργός κεφαλής - τραχήλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου