Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΠΟΙΗΤΙΚΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΑΚΗ ΚΟΥΒΑΡΑ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης-Αγίου Ιωάννη διοργανώνει την Παρασκευή 4 Αυγούστου και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Σχολείο Λεύκης, ποιητική & μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μάκη Κουβαρά. Στο πρώτο μέρος θα γίνει παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής 24 ελληνικών χαϊκού «ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ» από τον Γιάννη Καραντζή, Επίκουρο Καθηγητή Παν/μίου Πατρών. Στο δεύτερο μέρος ο Μάκης Κουβαράς με συνοδεία την κιθάρα του θα παρουσιάσει τραγούδια των Χατζιδάκι, Αττίκ, Γιαννίδη  καθώς και παλιά Ιταλικά και Ναπολιτάνικα τραγούδια.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας Γεράσιμος Κουβαράς στο οπισθόφυλλο της έκδοσης: το χαϊκού «…Γεννήθηκε στην Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Αναλαμπή αλήθειας. Μια φευγαλέα στιγμή που διατηρείται στην αιωνιότητα. Υπαινικτικό. Ενίοτε περιπαικτικό. Πάντοτε οικουμενικό. Δεν εξηγεί. Επιτρέπει τις πολλαπλές αναγνώσεις του Ενεστώτα στον Μέλλοντα. »
Παρουσιάζοντας την ποιητική συλλογή στο αθηναϊκό κοινό, ο ποιητής και μελετητής χαϊκού Χρήστος Τουμανίδης είπε για τον ποιητή και την έκδοση: "... Σπάνια μία ποιητική συλλογή ενός άγνωστου σε μένα, νέου ποιητή, κέρδισε αμέσως, με την πρώτη κιόλας ματιά το ενδιαφέρον μου, και μου πρόσφερε το ιδιαίτερο εκείνο ρίγος που προκαλεί η γνήσια ποιητική δημιουργία... Οι "Κηλίδες ήλιου" μπορώ να το πω απερίφραστα, είναι ποίηση! Λόγος ποιητικός και όχι απλές στιχουργικές κατασκευές... Ο Γεράσιμος Κουβαράς, με την πρώτη κιόλας ποιητική του συλλογή, κατόρθωσε κάτι μοναδικό για Έλληνα ποιητή που γράφει "με τον τρόπο του χαϊκού": αφομοίωσε σε υψηλό βαθμό τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά αυτής της ποίησης και μας έδωσε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα "ελληνικά χαϊκού". "Οι "Κηλίδες ήλιου", κερδίζουν το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού φίλου της ποίησης, για πολλούς λόγους. Πρώτα-πρώτα με την πρωτότυπη εμφάνιση τους. Κατόπιν με την ιδιαίτερη χειρόγραφη γραμματοσειρά και  έπειτα με την τολμηρή για ένα βιβλίο βιβλιοδετική επιλογή. Η ανεξαρτησία των τυπωμένων φύλλων, που έχει κανείς την αίσθηση πως είναι καρτο-ποιήματα! Και τέλος, η ίδια η ποιότητα του χαρτιού. Με άλλα λόγια οι "Κηλίδες ήλιου" μας κερδίζουν -και μας συστήνονται- μέσω και των πέντε αισθήσεων! Λείπει μονάχα η μουσική... σκέφτομαι, αλλά και αυτή έχει την συνεισφορά της. Την... ακούμε καθώς αγγίζουμε τις καρτο-σελίδες, αλλά, κυρίως μέσα από τις λέξεις, όπως κυλούν μπροστά στα μάτια μας, από στίχο σε στίχο και από ποίημα σε ποίημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου