Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΜΕ-ΚΙ: ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι μαθητές της Ιθάκης διεκδικούν το δίκιο τους με αμέριστη αλληλεγγύη της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τους αγώνες της μαθητικής κοινότητας στην Ιθάκη που διεκδικεί το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή.
Το αίτημα για μεταφορά όλων των μαθητών είναι επίκαιρο, αφού η ΚΥΑ εξαιρεί μεγάλο μέρος τους ενώ και κάποιοι από όσους δικαιούνται, από περιοχές όπως το Περαχώρι, δεν μεταφέρονται. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ έθεσε έγκαιρα το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών δρομολογίων από τις καθιζήσεις και τις βραχοπτώσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου, ενώ ονομαστικά κάναμε λόγω μετά τις πλημμύρες για τον Μπροστά Αετό. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στην Ιθάκη, ακόμη και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, και το αίτημα των μαθητών για κάλυψή τους είναι και δικό μας.
Με έμφαση οι μαθητές απαιτούν ασφαλείς – σύγχρονες υποδομές και αποκαλύπτουν ότι τα προβλήματα και οι φθορές από το σεισμό του 2014 δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Η επικινδυνότητα, κατά τη γνώμη μας, έχει μεγαλώσει ενώ ο ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ακόμη είναι σωστό το θέμα των συνθηκών υγιεινής για τις αίθουσες που θέτουν, συνολικότερα η σχολική υγεία. Έχει να κάνει με την ύπαρξη σωστών σύγχρονων - υγιεινών εγκαταστάσεων, με τη φροντίδα τους και την ύπαρξη μόνιμων σχολικών καθαριστριών. Το ζήτημα της θέρμανσης και της έγκαιρης προμήθειας πετρελαίου που να επαρκεί στηρίζεται στην οδυνηρή πείρα τους μέχρι σήμερα. Όλα τα παραπάνω μαζί με το αίτημα για επαναλειτουργία της μαθητικής εστίας στο νησί έχουν διεκδικηθεί διαχρονικά και από την ΕΛΜΕ.
Απέναντι στη φωνή του δίκιου που ορθώνει η μαθητική κοινότητα της Ιθάκης η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απαντά με νέες προκλήσεις. Όχι μόνο δε συζητά για ένταξη της Ιθάκης μαζί με το σύνολο της Κεφαλονιάς σε καθεστώς πλημμυρόπληκτου αλλά και κλέβει τα χρήματα των κωδικών από τα έργα που είχαν εγκριθεί για τους σεισμούς, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στους κεφαλαιοκράτες και στους δανειστές. Τα έργα αυτά βρίσκονταν μακριά από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες αλλά κλέβουν και τα ψίχουλα που είχαν εξαγγελθεί από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Οι ευθύνες είναι εγκληματικές. Να υπάρξει ξεσηκωμός και να γίνουν τώρα τα απαραίτητα αντισεισμικά – αντιπλημμυρικά έργα υποδομής και οι επιδιορθώσεις (με βάση το νέο αντισεισμικό κανονισμό) συνολικά και στα σχολεία ειδικότερα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και το επιστημονικό, εργατικό και εκπαιδευτικό δυναμικό ώστε να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, να μη μένει κανείς μαθητής χωρίς μεταφορά, καθαριότητα, υγεία, θέρμανση κλπ. Απλά χρειάζεται άλλη πολιτική, κόντρα σε κεφάλαιο – ΕΕ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματα των μαθητών και να βγουν νικητές. Καλούμε τους μαθητές να συντονιστούν με γονείς – εκπαιδευτικούς, να ορθωθεί μέτωπο στα σχολεία και να γίνει η παιδεία λαϊκή υπόθεση. Στις 12 Νοέμβρη, μέρα γενικής απεργίας, όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να δώσουν το «παρών» στον αγώνα.

Αργοστόλι 14/10/2015
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                          Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                             Φαρακλός Βαγγέλης

1 σχόλιο:

  1. H μεταφορά των μαθητών δεν αφορά μόνο το Περαχώρι, υπάρχει ανάγκη μεταφοράς με ταξί και μέσα στο Βαθύ για ειδικούς σοβαρούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή