Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ… (ή μήπως τα παιδιά της Ιθάκης ζούνε πάνω από τις δυνατότητες τους)

Έχουν περάσει επτά χρόνια από το Φθινόπωρο του 2009 όταν με πρωτοβουλία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του νησιού μας οι γονείς, και όχι μόνο, της Ιθάκης, έδιναν τον δίκαιο αγώνα τους, ο οποίος τελικά ευοδώθηκε, για την κάλυψη της θέσης του παιδίατρου στο Κ.Υ. Ιθάκης.

Στις μαζικές λαϊκές συνελεύσεις που είχαν γίνει τότε, υποστηρίξαμε και πείσαμε τους πολίτες της Ιθάκης να σηκώσουν το ανάστημά τους και να μην αφήσουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των κεκτημένων και κανένα περιορισμό δικαιωμάτων στο ζήτημα της παρεχόμενης υγείας στο νησί μας.
Ο αγώνας που έγινε ήταν τίμιος και δικαιώθηκε και η θέση καλύφθηκε γι΄αυτά τα επτά χρόνια.
Στην διάρκεια των επτά αυτών χρόνων οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που όλοι βιώνουμε, δημιούργησαν μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας αφ΄ενός με την απαξίωση της παρεχόμενης δημόσιας υγείας αφ΄ετέρου με τον αποκλεισμό πολλών ανασφάλιστων ανθρώπων από την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Σήμερα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού προς τον κ. Δήμαρχο, η μοναδική παιδίατρος του νησιού μας αποχωρεί λόγω μετάθεσης.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στη περιοχή μας, της Κεφαλονιάς συμπεριλαμβανομένης, αλλά και στην Ιθάκη ειδικότερα και οξύτερα, αφού θέτει σε κίνδυνο την υγεία της πιο ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού του νησιού, των παιδιών μας, που ας μη ξεχνάμε ζουν μαζί με εμάς σε ένα νησί με ελλιπή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, χωρίς αεροδρόμιο, απομονωμένο από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, χωρίς την παρουσία έστω και ενός ιδιώτη παιδίατρου, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε καθυστέρηση πρόγνωσης ή κάποιο έκτακτο περιστατικό να είναι ικανό να αποφέρει το μοιραίο, κάτι το οποίο έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν.
Στην προ διμήνου συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιθάκης, όπου ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα και μας μετέφερε την διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού περί άμεσης αναπλήρωσης-αντικατάστασης με άλλον γιατρό ειδικότητας (μόνιμο ή επικουρικό) πριν την οριστική αποχώρηση της παιδιάτρου, αφού του εκφράσαμε τις αμφιβολίες μας για το αξιόπιστο της υπόσχεσης, του τονίσαμε την ανάγκη της έγκαιρης λαϊκής κινητοποίησης και της δυναμικής διεκδίκησης, με μπροστάρη τον ίδιο και σύσσωμο το Δ.Σ., για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος των παιδιών της Ιθάκης στο κοινωνικό αγαθό της Υγείας και Περίθαλψης.
Η απάντηση του βέβαια ήταν από πριν δεδομένη και δεν μας εξέπληξε, ήταν η ίδια απάντηση που μας δόθηκε και προ ολίγων ημερών για το ζήτημα της συγκοινωνίας όταν το θέσαμε στο τραπέζι του Δ.Σ., και που συνάδει με την πολιτική κουλτούρα του κ. Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δ.Σ., μία απάντηση που θέλει τους πολίτες και την κοινωνία στο περιθώριο, αφού όπως υποστήριξε ο λαός τους εξέλεξε για να λύσουν αυτοί ¨δι ενεργειών τους¨ τα προβλήματα του και πως οι κινητοποιήσεις (οι φωνασκίες και τα σπρωξίματα όπως ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο) είναι άσκοπες και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Τα μείζονα προβλήματα του νησιού μας όμως, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η συγκοινωνία, η ανεργία των νέων μας (σε άλλο σημείωμα θα αναφερθούμε και στα ακραιφνώς τοπικά θέματα), είναι εδώ, παραμένουν και μεγεθύνονται. Τα βιώνουμε μέρα με την μέρα με την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και καμία λύση δεν διακρίνεται στον ορίζοντα ¨δια των ενεργειών τους¨.
Επειδή τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται, επειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο ούτε άλλο όπλο πέρα από την φυσική μας παρουσία και την μαζική συμμετοχή σε δράσεις και αγώνα, καθώς η εμπειρία δείχνει πως μόνο όταν σηκωθούμε στα πόδια μας και βρωντοφωνάξουμε το δίκιο μας, τότε μόνο υπάρχει περίπτωση να εισακουσθούμε και να δικαιωθούμε, επειδή μόνοι εμείς οι ίδιοι μπορούμε και πρέπει να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, το δικαίωμα μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, το δικαίωμα μας στη συγκοινωνία και στην επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, το δικαίωμα μας να ζούμε στο νησί μας σαν αξιοπρεπείς Έλληνες πολίτες. Επειδή κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα, κανένας Θιακός δεν δικαιούται να μείνει αδρανής, όλοι πρέπει να πάρουμε θέση, και σήμερα μετά την εξέλιξη της αποχώρησης της παιδιάτρου από το Κ.Υ. Ιθάκης πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση κινητοποίησης γιατί το έχουμε μάθει πλέον καλά πως δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε σε κανέναν τις ζωές μας.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων του νησιού, ώστε συντονισμένα και επιτακτικά να απαιτήσουμε όλοι μαζί από την αρμόδια περιφερειακή υγειονομική διοίκηση και από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας την χωρίς αναβολή πλήρωση της θέσης του παιδίατρου στο Κ.Υ Ιθάκης.
Η Υγεία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται δωρεάν πρόσβασης σε αυτήν ανεμπόδιστα, εκτός αν συνταχθούμε με την άποψη του κ. Σόιμπλε και υποστηρίξουμε πως ¨τα παιδιά της Ιθάκης ζούνε πάνω από τις δυνατότητες τους¨.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου