Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΣΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Δελτίο τύπου


1. ΑΗ ΘΑΝΑΣΗΣ
Χαιρετίζουμε την έγκριση του κειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης.
Η σύμβαση για την «Σχολή Ομήρου» από το Υπ. Πολιτισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Ιθάκης ήδη εστάλει για υπογραφές στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Πρύτανη του Παν/μιου Ιωαννίνων και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ελπίζουμε να μην καθυστερήσουν οι υπογραφές ώστε η σύμβαση να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μην χαθεί άλλη χρονιά. Η σύμβαση προβλέπει αναγκαία έργα καθαρισμού, διάσωσης, επισκεψιμότητας και περίφραξης του χώρου των 26 στρεμμάτων, τα οποία είναι από χρόνια δημόσιος χώρος, μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την οποία ο σύλλογός μας, μόνος από την Ιθάκη, διέθεσε 50.000 €!
Δυστυχώς από την σύμβαση δεν προβλέπονται ανασκαφικές εργασίες, όμως ο Δήμος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 7, παρ. 3 της σύμβασης έχει την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης κατά τη διάρκεια των εργασιών ώστε να μην παρακαμφθεί το προϊστορικό τοίχος που τέμνει κάθετα τον αρχαιολογικό χώρο. Το τοίχος δε ανακαλύφθηκε κατά την πρώτη «διάνοιξη» της περίφραξης. Εμείς θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εφαρμογή της σύμβασης γιατί «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Τελικά φαίνεται πόσο σωστή ήταν η από 2ετίας επίσημη πρότασή μας να αναλάβει ο Δήμος την χρηματοδότηση, αφού Νομαρχία και Περιφέρεια μας κορόιδευαν 6 ολόκληρα χρόνια.
2. ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΥΜΦΩΝ
Ο Σύλλογός μας έχει ήδη διατυπώσει και διατηρεί επιφυλάξεις για τον τρό9πο με τον οποίο η σπηλαιολογική υπηρεσία αντιμετώπισε το πρόβλημα της «Μαρμαροσπηλιάς» που δημιούργησε η εγκληματική ανευθυνότητα του αρχαιολόγου κ. Συμεώνογλου, ο οποίος έβαλε μέσα στο σπήλαιο κομπρεσέρ και το διέλυσε! Η προηγούμενη μελέτη της ίδιας υπηρεσίας το αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προσεκτικά και με προοπτική. Ίσως επιλέχτηκε η πιο φθηνή λύση! Όμως μια Θιακιά παροιμία λέει: «φθηνό κρέας πεθυμάς, το ζουμί του το πετάς». Δυστυχώς αυτοί που είχαν γνώση και εμπειρία του θέματος δεν ρωτήθηκαν. Η εικόνα του «γεμίσματος» με τα μπάζα, του σπηλαίου από την «πόρτα των θεών» με φορτωτή, ήταν αποκρουστική και οι ζημιές που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο θα χρειαστούν πολλά χρήματα για να αποκατασταθούν.
3.ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
Δώσαμε στον κ. Δήμαρχο την διεύθυνση του ειδικού συντηρητή ώστε άμεσα και ύστερα από 6 χρόνια να γίνουν εργασίες συντήρησης του εξαιρετικού αγάλματος του «Οδυσσέα», το οποίο βρέχεται ανηλεώς από τη θάλασσα. Ο κ. Δήμαρχος διαθέτει από πέρυσι δωρεά ομογενούς Ιθακησίας 1.000 € γι’  αυτόν τον σκοπό. Οι εργασίες πρέπει να γίνουν τώρα πριν αρχίσουν οι μαΐστροι. Όμως για να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του χώρου που χρηματοδότησε το λιμενικό ταμείο μένει η τοποθέτηση «αμφί» θαλασσινών βράχων, σύμφωνα με την μελέτη.
4. Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ
Κατόπιν υπόδειξης των επιστημόνων που τιμήθηκαν φέτος με το βραβείο «Οδυσσέως – Πηνελόπης» ο Σύλλογός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης και Πατρών, καθώς και με τον «Δημόκριτο» για την χρονολόγηση της αρχαίας πινακίδας που βρέθηκε στην Σχολή Ομήρου, η οποία παριστάνει το οδυσσειακό επεισόδιο με το πλοίο και τις σειρήνες. Το εύρημα έχει επισήμως δημοσιευθεί στον γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «ΚΑΔΜΟΣ» και κατά τον Βρετανό καθηγητή κ. Owen περιέχει στοιχεία Γραμμικής Β’ . Εάν η χρονολόγηση επιβεβαιώσει χρονικά την προϊστορική κατασκευή της πινακίδας σε συνδυασμό με την ύπαρξης της συγκεκριμένης γραφής και την εύρεσή της στον χώρο του παλατιού, θα είναι μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη, με ότι σημαίνει αυτό για την ομηρική Ιθάκη.
5. ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
Μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν οι προτάσεις για την κατασκευή του. Ο Σύλλογός μας θα απευθυνθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικούς Φορείς και Συλλόγους Ιθακησίων εξωτερικού για να συνεισφέρουν οικονομικά ώστε να ολοκληρωθεί το εικαστικό τρίπτυχο Όμηρος – Οδυσσέας – Πηνελόπη στο νησί μας. Το ευχάριστο είναι ότι εκδήλωσε ενδιαφέρον και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ιθάκη, 8 Νοεμβρίου 2016

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου