Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

XIΡΟΣΙΜΑ 1945

                          


 Προς τους μαθητές των σχολείων της Ιαπωνίας

 «Στις παλιότερες εποχές τα έθνη ζούσαν με αμοιβαία άγνοια και στη πραγματικότητα το ένα μισούσε ή φοβόταν το άλλο. Το πνεύμα της αδελφικής συνεννόησης μεταξύ τους ας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Με αυτή την πίστη, εγώ, ένας γέρος άνθρωπος, χαιρετώ εσάς, Ιάπωνες μαθητές, από μακριά και ελπίζω πως η γενιά σας κάποτε θα τοποθετήσει τη δική μου στη ντροπή»
                                                                                       Άλμπερτ Αϊνστάϊν 
                                                                                                                                                                                                        Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου, πρωί, ώρα 8:15. Το βομβαρδιστικό του Αμερικανικού ναυτικού Enola gay άφηνε πάνω από την Ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, την πρώτη ατομική βόμβα της ιστορίας. Αμέσως μετά την έκρηξη, ο πιλότος κοιτώντας προς την πόλη αναφώνησε: «Θεέ μου, τι κάναμε;»
      Ο ίδιος άνθρωπος , χρόνια μετά σε συνέντευξή του, υποστήριζε πως παρά τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, η βόμβα έσωσε ζωές, αφού η καταστροφή που θα είχε προκληθεί από συνεχόμενους «συμβατικούς» βομβαρδισμούς και χερσαία απόβαση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
      Λίγες ώρες αργότερα, μια δεύτερη βόμβα ρίχνεται στην πόλη Ναγκασάκι. Από τις ρίψεις των βομβών πεθαίνουν ακαριαία 70.000 άνθρωποι στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Τους επόμενους μήνες η πυρηνική ακτινοβολία αύξησε τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερους από 100.000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950, τα θύματα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 200.000.                                                                       
       Αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν, απείλησε με ρίψεις και άλλων βομβών αν η Ιαπωνία δεν παραδοθεί άνευ όρων.
        Η Ιαπωνία παραδόθηκε στις 15 Αυγούστου 1945.
        Η «απαραίτητη» ρίψη της βόμβας για τον εξαναγκασμό των Ιαπώνων σε παράδοση, επειδή οι απώλειες σε περίπτωση απόβασης θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αμφισβητείται σε παγκόσμιο επίπεδο.
        Η σύμμαχος των Ιαπώνων Γερμανία, είχε παραδοθεί από το Μάη του 1945. Οι Βρετανία και ΗΠΑ, απαιτούσαν την άνευ όρων παράδοση των Ιαπώνων. Η Ιαπωνία δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τον πόλεμο, αφού οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί της είχαν επιφέρει συντριπτικά πλήγματα. Η παραγωγή της είχε εξουδετερωθεί και οι πολίτες της υπέφεραν από πείνα. Το μόνο που επιζητούσε ήταν αξιοπρεπείς όροι παράδοσης.
         Ωστόσο, οι ΗΠΑ για να επιδείξουν τη δύναμή τους προς τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως προς τη Σοβιετική Ένωση, την οποία δεν πρόλαβαν στην κούρσα προς το Βερολίνο, επέλεξαν να διαπράξουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, γράφοντας ταυτόχρονα τον πρόλογο του Ψυχρού Πολέμου.
                                                                                                    Ε.Β.
                                                                                                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου