Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΜΕΙΣ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ


Το ΔΣ του Σ.Ι.Ν. αντιλαμβανόμενο τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε οι Θιακοί στην καθημερινότητα μας, εξαιτίας και της ακτοπλοϊκής απομόνωσης που όσο πάει και χειροτερεύει, καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση.


Η πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στις τιμές των εισιτηρίων, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ναυτικών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των μισθών και των συντάξεων δεν είναι κάτι που πρόεκυψε ξαφνικά, κάτι που γέννησε η νοσηρή φαντασία των κατά καιρούς υπουργών ναυτιλίας.

Είναι αποτέλεσμα της πολίτικης της Ε.Ε., των συμφωνιών του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας, κ.ο.κ..

Είναι αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης που άσκησαν οι εφοπλιστές χρόνια τώρα στους κυβερνητικούς υπάλληλους τους, με αποκορύφωμα την πλήρη απελευθέρωση των
Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (κατάργηση CABOTAGE).

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι ευθύνες των Τοπικών Αρχών, που εδώ και δεκαετίες ακολούθησαν τις εφοπλιστικές ορέξεις, οι ευθύνες όλων όσων αγιοποιούν τους εφοπλιστές και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για το πόσο ο καθένας από αυτούς αγαπά το Θιάκι, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε γιατί φτάσαμε σ’ αυτήν την κατάντια.

Η συγκοινωνία από κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε κερδοφόρο εμπόρευμα δυσεύρετο και πανάκριβο.

Η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σάμη – Πάτρα, δρομολόγιο που η κατάργηση του σημαίνει το μαρασμό του νησιού, έγινε αντικείμενο ανταλλαγής τηλεφωνημάτων και επιστολών χωρίς αποτέλεσμα.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δόθηκαν δώρο στους εφοπλιστές με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ο καθορισμός και η συχνότητα των δρομολογίων,  οι τιμές των εισιτηρίων, η σύνθεση και οι μισθοί των πληρωμάτων.

Ο Σύλλογος Ιθακησίων Ναυτικών τονίζει ότι οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν ο λαός της Ιθάκης ΕΝΩΜΕΝΟΣ να διεκδικήσει το δικαίωμά του για: Καθημερινή – Γρήγορη – Ασφαλή – Φθηνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σάμη – Πάτρα σε ώρες που διευκολύνουν και εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Η συμμέτοχη του Συλλόγου σε κάθε ουσιαστική διεκδικητική κινητοποίηση, στα πλαίσια

των δυνατοτήτων του, θεωρείται δεδομένη.

                                                        Σύλλογος Ιθακησίων Ναυτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου