Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΗ ΜΟΥΧΛΑ


Σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη πλαγιά στα μισά του πανέμορφου μονοπατιού Κιόνι-Ανωγή βρίσκεται το ερημοκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Μούχλα. Η τοποθεσία ονομάζεται έτσι γιατί το ταπεινό εκκλησάκι είναι σχεδόν αθέατο από παντού κρυμμένο μέσα στο δάσος. Από εδώ η θέα προς το πέλαγος είναι πανοραμική και μαγευτική.
Στο εκκλησάκι οδηγεί σύντομο σκιερό μονοπάτι από την παλιά στέρνα που θα συναντήσουμε πάνω στο κεντρικό μονοπάτι Κιόνι- Ανωγή. Εκεί θα δούμε και το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι ερειπώθηκε στους σεισμούς του 1953 και αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία κατοίκων κατά το έτος 2016.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπήρξε προσφιλής τόπος προσευχής και ασκήσεως του οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη, στο οποίο τακτικά προσκυνούσε όταν επισκέπτονταν τα δύο χωριά. Μάλιστα αναφέρεται ότι μετέφερε πέτρες από το λαγκάδι που εκτείνεται κάτω από το εκκλησάκι καταπονώντας έτσι το ασκητικό του σώμα.
Την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 18.00 μ.μ θα γίνουν τα θυρανοίξια του και την Δευτέρα το πρωί  29 Μαΐου θα τελεστεί θεία λειτουργία.
*Ταπεινή μου παράκληση να σεβαστούμε την ιερότητα και την ομορφιά του τοπίου και τα σκουπίδια να τα πάρουμε μαζί μας. (Τα ανεβάζουμε γεμάτα μπουκάλια- κουτάκια κ.λ.π. δεν μπορούμε να τα κατεβάσουμε άδεια;…) Επίσης δεν είναι λύση να τα κάψουμε , κάτι το οποίο  απαγορεύεται.

Kώστας Κανέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου