Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O Λεονάρντο Ντα Βίντσι έλεγε πως μετά από 37 χρόνια ζωής, στο πρόσωπο του ανθρώπου έχει αποτυπωθεί ο εσωτερικός του κόσμος. Για έναν προσεκτικό αναγνώστη το πρόσωπο αυτό είναι «ανοιχτό βιβλίο». Βλέποντας κανείς τον γιατρό Δημήτρη Κούκουρα δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο από το «αυτός είναι καλός άνθρωπος». Ο Δημήτρης Κούκουρας έλκει την μισή του καταγωγή από το Κιόνι καθώς είναι γιός της Τζένης Κουτσουβέλη (του Κοντιλάτου) και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει ειδικευτεί στη Γενική Χειρουργική και ο ερευνητικός του τομέας είναι η Χειρουργική Ογκολογία Μαστού. Τον Οκτώβρη του 2013 ο γιατρός Δημήτρης Κούκουρας ήρθε εθελοντικά στην Ιθάκη, όπου στο Κέντρο Υγείας προσέφερε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε πολίτες. Τον περασμένο Μάη οι υπηρεσίες του προσφέρθηκαν στους κατοίκους της Βόρειας Ιθάκης, στο Αγροτικό ιατρείο του Σταυρού ενώ η τρίτη επίσκεψή του ήταν στις αρχές του φετινού Οκτώβρη στο Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε και εξέτασε πάνω από 50 ανθρώπους.

Ήταν τα ταξίδια του νοσοκομειακού γιατρού που χωρίς καμία υποχρέωση ανέλαβε πρωτοβουλία να προσφέρει και να στηρίξει ανθρώπους τους οποίους η οικονομική τους κατάσταση μπορεί να αποκλείει από τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα. 
Στους σημερινούς καιρούς όπου το κράτος πρόνοιας καταρρέει και η ιδέα του ατομοκεντρισμού διατρέχει σαν επιδημία την  κοινωνία μας, η διάθεση ανθρωπιάς και γνώσης χωρίς αντάλλαγμα  στο συνάνθρωπο, διογκώνει το μέγεθος και την αξία του Ανθρώπου και επιστήμονα. Τα ταξίδια του γιατρού στην Ιθάκη για να προσφέρει αφιλοκερδώς στον άνθρωπο είναι η τιμή του στο λειτούργημα που υπηρετεί και η αναγνώριση της αξίας του λειτουργήματος αυτού. Αυτούς τους επιστήμονες οι οποίοι φέρνουν την ελπίδα ενός μικρού δίκαιου κόσμου μέσα στον μεγάλο άδικο που μας περιβάλλει, έχει ανάγκη ο  άνθρωπος στις μέρες μας. 

ΠΗΓΗ: εφημερίδα "Πλατύ Ρείθρον"

1 σχόλιο: