Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΑΝΩΓΗΣ


Η προσωπική αναζήτηση στις «ρίζες» του Στέφανου Γεροντή είχε σαν αποτέλεσμα μια εκτενέστατη καταγραφή προσώπων της Ανωγής  χαμένων στο χρόνο. Ένα μνημείο που υποχρεώνει τον ιστορικό του μέλλοντος να το συναντήσει.
Ένα δίγλωσσο e-book που είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων «Ο Οδυσσέας» στην ακόλουθη διεύθυνση http://ithaca.org.au/resources. Το βιβλίο το οποίο ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια αρκετών ανθρώπων και των πηγών του Ιστορικού Αρχείου Ιθάκης που ερεύνησε ο συγγραφέας, είναι στη διάθεση των Ανωησάνων και όλων των Θιακών  που θέλουν να μάθουν το ιστορικό παρελθόν τους.
Από «Τα κατάστιχα των ιερέων της Εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοιμήσεως της Ανωγής Ιθάκης»
Μέχρι τον «Κατάλογο εγγραφών στα Ληξιαρχικά βιβλία που συμπληρώνει τις εγγραφές των κατάστιχων των ιερέων της Ανωγής»
Και χρονολογικά από το 1749 μέχρι το 1922, έχουν καταγραφεί οι  ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, βαπτίσεων, γάμων και θανάτων. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους αφιερώνει το βιβλίο του ο συγγραφέας, αλλά και σ’ αυτούς που δεν έχουν καταγραφεί ή που η
 καταγραφή τους έχει χαθεί .
Και καταλήγει στο Εισαγωγικό του σημείωμα

«Ο κατάλογος είναι "νεκρός" όσο δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα δώσουν ζωή σε ονόματα, να χαρούμε και να δακρύσουμε με τις μαρτυρίες που μοιράζουν απλόχερα βιώματα και εμπειρίες σ’ όλους και όλες μας. Είναι ολόγυρά μας και δε μένει παρά να τους ρωτήσουμε και να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου