Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Θέμα: Πρόταση  θέσπισης  ειδικών  μέτρων  στήριξης  Μικρών Νησιών    
Κύριε Πρωθυπουργέ ,
σήμερα περισσότερο από ποτέ, η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας, πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. 
Οι εξαγγελίες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, σαφώς και είναι προς αυτή την κατεύθυνση όμως επιτακτική ανάγκη είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα, για λήψη μέτρων για τα μικρά νησιά της Πατρίδας μας.
Τα νησιά της Πατρίδας μας προσφέρουν στην οικονομία της,  ιδιαίτερα μέσα από την λειτουργία της «βαριάς βιομηχανίας», αυτής του Τουρισμού. 

Γεγονός είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού επλήγη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Γεγονός είναι ότι στα μικρά νησιά, η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι προσπάθεια 5-10 ετών,  αλλά αγώνες και προσπάθειες πολλών δεκαετιών. 
Τέλος γεγονός είναι ότι η δημιουργία, η λειτουργία και η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης στα μικρά νησιά,  είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι σε μεγάλο ή στην ηπειρωτική χώρα και όλες οι λειτουργίες της οικονομίας περιστρέφονται γύρω από τον τουρισμό που είναι η κινητήριος δύναμη των νησιών μας. Η σύγκλιση δεν έχει επιτευχθεί ούτε κατά το ήμισυ για τα μικρά νησιά μας και οι ανισότητες που υπάρχουν ακόμη και με διπλανά μεγαλύτερα νησιά, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια συγκράτησης και αύξησης του αριθμού των μονίμων κατοίκων τους. 
Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των λιγοστών κατοίκων των μικρών νησιών μας, προτείνουμε την λήψη βασικών μέτρων, ειδικά μέτρα για τα μικρά νησιά στους τομείς της υγείας και της οικονομίας. 
ΥΓΕΙΑ
Γεγονός είναι ότι στα μικρά νησιά η υγεία νοσεί. Οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές είναι ελλιπέστατες, με ανύπαρκτο ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.  
Ζητάμε:  
Άμεση πρόσληψη Ιατρών στα Κέντρα Υγείας.
Άμεση πρόσληψη ενός Παθολόγου-γενικής  ιατρικής στα νησιά που έχουν μόνο αγροτικούς με εκπαίδευση στην τηλεϊατρική.
Πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. 
Για το πρόβλημα της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού που προκηρύσσονται, προτείνουμε ως λύση τα Κίνητρα. 
Μπορεί να γίνει ειδικά για αυτές τις κατηγορίες των νησιών (στο σύνολο είναι περίπου 30) την αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου, την κάλυψη εξόδων διαμονής του ιατρού (σπίτι, σίτιση, δωρεάν μετακινήσεις) και μετά την πενταετή π.χ. παραμονή του σε μικρό νησί, να μετατίθεται σε υπηρεσία της προτίμησής του. Να υπάρξει ακόμη και μείωση της φορολογίας του για όσο διάστημα υπηρετεί σε μικρό νησί.    
Ενίσχυση των ΠΠΙ (αγροτικά ιατρεία ουσιαστικά) με όλα τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.
Γνωρίζουμε όλοι ότι στα περισσότερα ιατρεία δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία. Να δοθεί προτεραιότητα, μέσα από τα προγράμματα των Περιφερειών, για αναβάθμιση  των ιατρείων  στα μικρά νησιά (κτηριακά και εξοπλιστικά).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Μείωση 50% του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες
Μείωση 50%  του ΕΝΦΙΑ 
Αναστολή για χρονικό διάστημα δύο ετών (μέχρι το 2022) της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων 
Αναστολή για χρονικό διάστημα δύο ετών (μέχρι το 2022) των τεκμηρίων διαβίωσης όσων έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τον τουρισμό με έδρα μικρό νησί, δεδομένου ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, αυτοί θα συνεχίσουν να φορολογούνται βάσει τεκμηρίων, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη αδικία έναντι άλλων κατηγοριών 
Άτοκος ή πολύ χαμηλότοκος δανεισμός των επιχειρήσεων, με περίοδο χάριτος δύο ετών, βασιζόμενος σε ποσόστωση (γύρω στο 40%) επί του τζίρου του 2019, σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να στηριχθεί η οικογενειακή επιχείρηση και η κοινωνική συνοχή.  
Κατάργηση του φόρου διαμονής 
Αποζημίωση στις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  σε ποσοστό 50% επί του τζίρου του 2019.  
Στήριξη των Συνταξιούχων με την μορφή είτε καταβολής επιδόματος, είτε καταβολής δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα είτε με μηδενική συμμετοχή στην προμήθεια φαρμάκων. 
Στην απευκταία περίπτωση που εξακολουθήσουν να υπάρχουν και το 2021 ανάλογης έκτασης οικονομικά προβλήματα, τα μέτρα να επεκταθούν και τον επόμενο χρόνο.  
Κοιν:  Υπουργό Εσωτερικών
             Υπουργό Οικονομικών
             Υπουργό Υγείας
             Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
             Βουλευτή  Νομού
             Περιφερειάρχη
             Πρόεδρο δικτύου Μικρών Νησιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου