Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΥΚΙΩΤΗ -ΜΠΟΥΡΔΑ


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης, κατά την συνεδρίαση της 27-9-2017, έκανε ΟΜΟΦΩΝΑ δεκτή την πρόταση της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης για ονομασία του Μονοπατιού Ανωγή - Κιόνι σε ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΥΚΙΩΤΗ - ΜΠΟΥΡΔΑ.
Η εισήγησή μας ήταν η ακόλουθη:
Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης
ΑΙΤΗΣΗ
1.Σπυρίδωνα Μπούα του Κυριάκου και
2.Αλέξανδρου Ταφλαμπά του Παναγή, Δημοτικών Συμβούλων Ιθάκης με την 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣ.
Κύριε Πρόεδρε.
Την 10η Σεπτεμβρίου 2017, απεβίωσε στη Μελβούρνη Αυστραλίας ο συμπατριώτης μας Διονύσιος Συκιώτης, συνταξιούχος καθηγητής Περιβαντολλογίας στα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Αιγαίου (Μυτιλήνη) , μέλος του ΠΕΡΠΑ για πολλά χρόνια, με πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο και με πάμπολλες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα ο αποβιώσας ήταν ένα βαθειά πολιτικοποιημένο άτομο, ενταγμένος στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη και βέβαια ήταν αυτός που πρώτος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, προσπάθησε να εμπεδώσει στην τοπική μας κοινωνία την αναγκαιότητα των μονοπατιών. Άνοιξε και συντήρησε με ελάχιστη χρηματική ενίσχυση που έλαβε τότε από τον Δήμο Ιθάκης (όχι ως αμοιβή, αλλά ως κάλυψη των εξόδων, τα οποία πολλές φορές πλήρωνε ο ίδιος με δικά του χρήματα) πάρα πολλά μονοπάτια, τα οποία και σήμανε και τα οποία σήμερα αποτελούν ανεκτίμητη αξία για το νησί μας. Πέραν των άλλων βοήθησε σημαντικά στην αναγνώριση της σημασίας που έχει το περιβάλλον όχι σαν κάτι σταθερό και μουμιοποιημένο, αλλά ως κάτι ζωντανό και αειθαλές και κυρίως μας έμαθε τι σημαίνει ανιδιοτέλεια στην διαχείριση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου είναι και τα παλαιά μονοπάτια.
Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη του και όχι ως μνημόσυνο, που δεν θα το ήθελε όντας δεδηλωμένος άθεος, προτείνουμε να ονομαστεί το μονοπάτι – παλιός αγροτικός δρόμος που οδηγεί από το Κιόνι στην Ανωγή σε ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΥΚΙΩΤΗ (ΜΠΟΥΡΔΑ), να τοποθετηθούν σχετικές ταμπέλες στην αρχή και το τέλος του μονοπατιού καθώς και σχετικές επεξηγηματικές πλάκες με μια μικρή αναφορά στη ζωή του και στο έργο του.
ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ
Σπυρίδων Μπούας του Κυριάκου και
Αλέξανδρος Ταφλαμπάς του Παναγή,
Δημοτικών Συμβούλων Ιθάκης με την
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου