Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΙΟΝΙΕΣ ΕΝ(Σ)ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΤΙΑ» ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ - ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

«Ξέχασαν» την Περιφέρεια από τη σύσκεψη του Δήμου Κέρκυρας, παρουσία της αντιπροέδρου του ΕΟΤ, για την τουριστική αξιοποίηση του μύθου του Οδυσσέα. Ενοχλημένος ο Δήμαρχος Ιθάκης. «Να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση για να εκφράζεται το σύνολο των Ιονίων» δήλωσε ο Γαλιατσάτος.
Η σύσκεψη
Παρουσία  του Δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου και της Διευθύντριας του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού και αντιπροέδρου του ΕΟΤ, Αγγελικής Χονδροματίδου,  έγινε την Τετάρτη 31 Μαΐου στο Ιστορικό Δημαρχείο, ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη διαμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής του Δήμου με την αξιοποίηση της Οδύσσειας του Ομήρου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του εγχειρήματος και ανταλλάχτηκαν απόψεις για την υλοποίησή του.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιδήμαρχος τουρισμού, Βασίλης Καββαδίας και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδοχείων, της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, του ΗΑΤΤΑ, της AOCTA (τουριστικοί πράκτορες), του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί, του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων, των ναυτιλιακών πρακτόρων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, του Σωματείου «Ionian Inspires – Το Ιόνιο Εμπνέει»  και της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.
Κ. Νικολούζος: Κανείς δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί την Οδύσσεια
Σε  δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο  Δήμαρχος τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια σύσκεψη που αποτελεί ένα πιο ώριμο βήμα στην κατεύθυνση ανάδειξης μιας πολύ σημαντικής ιδέας που αναφέρεται στην περιοχή μας. Και έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας σήμερα η κ. Χονδροματίδου και να έχουμε τη βοήθεια του Υπουργείου Τουρισμού. Η Οδύσσεια είναι  μια ιστορία με παγκόσμιους συμβολισμούς, που αφορά την ευρύτερη περιοχή μας και δεν μπορεί να την ιδιοποιηθεί κανείς. Από αυτήν μπορεί να παραχθούν δράσεις που θα μας τροφοδοτούν  στο διηνεκές. Συνεπώς, οι χειρισμοί απαιτούν προσεκτικά βήματα και  πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Σε  συνεργασία με τους άλλους δήμους της περιοχής μας θα καταρτίσουμε μια πρόταση η οποία θα απαντά σε όλα τα ερωτήματα».
Α. Χονδροματίδου: Σύντομα θα ανακοινώσουμε αποφάσεις
Από την πλευρά της, η κ. Χονδροματίδου αναφέρθηκε καταρχήν στην στρατηγική του Υπουργείου που κινείται στην κατεύθυνση του τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο, και μάλιστα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας ώστε με τα εργαλεία του Υπουργείου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Προσέθεσε δε ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει ήδη καρπούς.
Όσον αφορά το θέμα της σύσκεψης, η κ. Χονδροματίδου είπε πως η Οδύσσεια αποτελεί ένα από 3 brand names της    χώρας μας. «Έχουμε το know how» προσέθεσε, «απλώς αυτή η υπόθεση απαιτεί σεβασμό στην ιστορία,  σωστό συντονισμό και μεθοδολογία. Εμείς, ως Υπουργείο στηρίζουμε την προσπάθεια και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις».
Δυσφορία Δημάρχου Ιθάκης
Ενοχλημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Corfu TV και την εκπομπή «Μαζί το μεσημέρι» ο Δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, ο οποίος καταρχήν δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την πρόθεση του Δήμου Κέρκυρας και υπενθύμισε ότι το νησί του Οδυσσέα είναι η Ιθάκη, η οποία θα πρέπει να έχει λόγο.
Έχω ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Τουρισμού ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον μύθο του Οδυσσέα και ζήτησα βοήθεια, αν δεν μπορούν για την Ιθάκη τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία άλλη περιοχή, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στανίτσας.
Θ. Γαλιατσάτος: Να ενώνουμε δυνάμεις κι όχι να δημιουργούμε εντάσεις
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε,  για τη θέση της ΠΙΝ αναφορικά με την πρόθεση αξιοποίησης του μύθου του Οδυσσέα από το Δήμο Κέρκυρας καθώς και για τις δηλώσεις της αντιπροέδρου του ΕΟΤ κ. Αγγελικής Χονδροματίδου για την συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος ανέφερε τα εξής:
“Η κα. Χονδροματίδου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι συμμετέχει σε μια σύσκεψη που δεν είχε προσκληθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι γνωστό ότι για τον τουριστικό σχεδιασμό υπεύθυνος φορέας υλοποίησης είναι οι περιφέρειες. Πέραν αυτού όμως, της μη πρόσκλησής μας ώστε να κατατεθούν και οι όποιες θέσεις ή αντιρρήσεις μας, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί από μηδενική βάση για να εκφράζει το σύνολο των Ιονίων. Ασφαλώς η Ιθάκη έχει το πρώτο τεκμήριο και θα πρέπει να έχει λόγο. Πρέπει σε τέτοιου είδους κινήσεις να είμαστε προσεκτικοί και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας κι όχι να δημιουργούνται εντάσεις”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος και κατέληξε: “είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, να αξιοποιήσουμε σωστά τον μύθο του Οδυσσέα, ώστε να υπάρξουν οφέλη για όλους και να συμβάλλουμε στην ενότητα και την συνύπαρξή μας”.

ΠΗΓΗ: www.corfupress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου