Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΡΟΧΑΛΗΤΟ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Ροχαλίζεις; Αισθάνεσαι σαν να πνίγεσαι όταν κοιμάσαι; Σε σκουντάει ο, η σύντροφος σου ενώ κοιμάσαι γιατί νομίζει  ότι δεν αναπνέεις; Σηκώνεσαι το πρωί κουρασμένος αν και κοιμήθηκες αρκετά; Αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το πρωί που σηκώνεσαι το στόμα σου στεγνό; έχεις υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ,ή στην εργασία σου ή όταν οδηγείς; Τινάζεις τα πόδια σου όταν κοιμάσαι και γενικά κάνεις ανήσυχο ύπνο;
Όλα αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα τού κακού ύπνου μας και δεν είναι τυχαία γεγονότα τα οποία συμβαίνουν όταν είμαστε κουρασμένοι ή μετά από κάποια ηλικία ιδίως στους άνδρες, όπως νομίζει ο κόσμος.
Είναι αποτέλεσμα αποφρακτικών φαινομένων στο ανώτερο συνήθως αναπνευστικό σύστημα μύτη, ρινοφάρυγγας, στοματική κοιλότης, υποφάρυγγας, λάρυγγας.
Είναι συμπτώματα -μηνύματα τού οργανισμού ότι κάτι δεν πάει καλά στον ύπνο μας.
Εάν μάλιστα κάνουμε και άπνοιες-σταμάτημα της αναπνοής μας για πάνω από 10 δευτερόλεπτα αλλά και για λεπτά!!!- τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για την ίδια μας τη ζωή, σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες και στα δύο φύλα.
ΑΙΤΙΑ: Σκελετικές ανωμαλίες της μύτης και των παραρρινίων κόλπων(στραβό διάφραγμα, σκελετικές ανωμαλίες στην παροχέτευση των κόλπων –ιγμόρεια, μετωπιαίοι, ηθμοειδή, σφηνοειδής, αλλεργικές ρινίτιδες και πάσης φύσεως φλεγμονώδεις καταστάσεις της μύτης, όπως πάσης φύσεως ρινίτιδες, πολύποδες ,κύστεις και όγκοι ρικνός –ρινοφάρυγγα, χρόνιες ιγμορίτιδες κλπ, ανωμαλίες της άνω γνάθου, υπερτροφικές αμυγδαλές, μεγάλη γλώσσα, ανωμαλίες της επιγλωττίδας, οστεόφυτα από την σπονδυλική στήλη, όγκοι υποφάρυγγα, λάρυγγα.
Παράγοντες πού επιδεινώνουν αλλά και από μόνοι τους μπορούν να δημιουργήσουν αποφρακτικά φαινόμενα στο αναπνευστικό σύστημα, μέσω οιδημάτων, κατά σειρά επικινδυνότητας: Κάπνισμα (δημιουργεί μη αναστρέψιμες βλάβες) ,αλλεργίες, παραπανίσια κιλά, γάστρο -οισοφαγική παλινδρόμηση, επαγγελματικό ρυπαρό περιβάλλον (όσοι εργάζονται σε χώρους με αυξημένους ρύπους, παθητικό κάπνισμα).
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΘΩ: Η υπνηλία λόγω υπνικής άπνοιας θεωρείται η αίτια για το 8% των τροχαίων ατυχημάτων. Βραχνάδα στη φωνή, υπέρταση ,εξελισσόμενη ή επιδεινούμενη καρδιοπάθεια, αρρυθμίες (πολλοί ασθενείς που πάσχουν από τις πιο πάνω καρδιολογικές παθήσεις ,έχουν την αίτια τους στον κακό ύπνο τους),αρτηριοσκλήρυνση ,απώλεια μνήμης ,μείωση σεξουαλικής επιθυμίας (πολλοί άνδρες «ψάχνονται» σε ουρολόγους και ψυχιάτρους για την μειωμένη ή χαμένη σεξουαλική επιθυμία τους και η λύση βρίσκεται στο ότι δεν κάνουν τα φυσιολογικά χρονικά διαστήματα τού ύπνου REM,δηλαδή τού χρονικού εκείνου διαστήματος πού παράγονται οι αντρικές ορμόνες.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ: Σε μια επίσκεψη στον εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, θα υποβληθείτε σε μία απλή εξέταση όλου τού ανώτερου αναπνευστικού με μικρο-κάμερα, όπου θα βρεθεί το 60 με 70% τού προβλήματος. Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι, άλλος οργανισμός είστε όταν σάς εξετάζουμε ξύπνιους,(οι ιστοί είναι υπό τάση) και άλλος όταν κοιμάστε, γι΄αυτό υπάρχουν δύο συμπληρωματικές εξετάσεις πού καταγράφουν το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια τού ύπνο σας.
1. Η πρώτη λέγεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου και γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομείο, όπου χρειάζεται να κοιμηθείτε ένα βράδυ "καλωδιωμένος", για καρδιολογικό, εγκεφαλικό και κυκλοφορικό έλεγχο. Είναι μια εξέταση πού δίνει χρήσιμες και ακριβείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά έχει και κάποια μειονεκτήματα κατά τη γνώμη μου.
α.Γίνεται κατόπιν ραντεβού συνήθως πολλών ημερών ή και μηνών αν πρόκειται για Δημόσιο  νοσοκομείο.
β. Ο χώρος πού συνήθως καλείται να κοιμηθεί κάποιος δεν είναι πάντα "φιλικός".
γ. Πολλοί ασθενείς δεν χαλαρώνουν σε τέτοιους χώρους, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. 
δ. Η επικινδυνότητα λόγω νοσοκομειακών λοιμώξεων ιδίως σε ασθενείς τρίτης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες. 
ε.  Η απάντηση δεν μας λέει την αιτία ,πού βρίσκεται ακριβώς το πρόβλημα.
2. Η δεύτερη εξέταση, λέγεται SNOR CHECH, παραδίδεται ο εξοπλισμός της από τον ιατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώσει και για τη σωστή χρήση της, γίνεται στο σπίτι τού καθενός μας, στον δικό του χώρο ,σε απολύτως ήσυχο περιβάλλον, δεν υπάρχουν καλώδια ,είναι απολύτως απλή και ανώδυνη, διερευνά με ακρίβεια το είδος και τα αίτια τού ροχαλητού, διαπιστώνει εάν υπάρχει υπνική άπνοια και σε τι βαθμό και εντοπίζοντας με ακρίβεια τα ακριβή  αίτια τού ροχαλητού ,δίνει στο γιατρό τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να συστήσει την κατάλληλη για κάθε ασθενή θεραπεία.
 Συνεπώς. Δεν υπάρχει μια θεραπεία για το ροχαλητό όπως διαφημίζεται συνήθως από μη ειδικούς, γιατί έχουμε καταγράψει είκοσι δυο  πιθανά σημεία που μπορεί να  στενέψει ή να αποφράξει η αναπνευστική οδός κατά τη διάρκεια του ύπνου μας!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Το ροχαλητό δεν είναι ιδιαιτερότητα, ή  αποτέλεσμα κούρασης, ή ευκαιρία διακωμώδησης, όπως κάναμε παλιά βλέποντας  διάφορες ταινίες, αλλά σοβαρό πρόβλημα υγείας πού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο(ανακοπή), να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό μας και να επηρεάσει ευρύτερα την επαγγελματική, την  κοινωνική(τροχαία ατυχήματα),αλλά και την προσωπική ζωή μας,(ένας μεγάλος αριθμός διαζυγίων έχει αίτια το ροχαλητό)!
Σήμερα η τεχνολογία μαζί με τη συσσωρευμένη γνώση και την εξειδίκευση ,με ακίνδυνες και ανώδυνες μεθόδους, βρίσκει με ακρίβεια το πρόβλημα ,δίνει φαρμακευτική ή χειρουργική λύση (lazer,υπέρηχοι)και απαλλάσσει τον ασθενή από ανώφελες και «ακρωτηριαστικές» επεμβάσεις του παρελθόντος.

Καλογερόπουλος Δημήτριος
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός κεφαλής-τραχήλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου