Κυριακή 12 Απριλίου 2015

MΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ ΤΣΗ ΝΙΟΤΗΣ ΜΑΣ.

Μέρες λαμπριάτικες στο χωριό τση Ανωής κι ας θυμηθούμε οι συνόσκαλοι τσι Λαμπρές τση νιότης μας. Νια εκκλησά, νια ξύλινη μπαράκα φορδαρισμένη με πισσόχαρτο, δίπλα στην εκκλησά μας που ΄τανε γρομπάδα απ΄το σεισμό κι ήθελε πορόπιασμα. Και μέσα στη μπαράκα λίγα στασίδια και δυο ψαλτήρια που τρέμανε και τρίζανε μαζί με το πάτωμα. Στο δεξί ο Τιμολέος και στο αριστερό ο Μπρίντζος με τα γυαλιά του κατεβασμένα χαμπλά στα ρουθούνια του. Στη μέση ο Επιτάφιος γιομάτος βιολέτες και κωνσταντίνους κι ο ηγούμενος ο Καραμάνης με τα χρυσά σιρίτια του και τα κεριά του.

Ούλοι ήμαστε αστακοί, οι τσέπες μας γιομάτες τρίγωνα που τα φκιάναμε με τραπουλόχαρτα από του Τέλη, μπαρούτι και σπολέτα, κι επεριμέναμε τον ηγούμενο νάρτει από τα Καθαρά καβάλα στην Κουλουμπού τη γαϊδούρα του, μπαρμπουλωμένος με χράμι κόκκινο να μας πει το Χριστός Ανέστη. Ήμουνα εγώ ο Βασίλης του Κώτσου, ο Νιόνιος τση Τούλας, ο Γιώργος του Τηλέμαχου, ο Κώστας κι ο Αργύρης τση Βάσως, ο Στάθης του Μάγγανου, ο Μπανανάς του Πόλη,ο Σπύρος τση Λαυρέντως, ο Μάκης του Κατσαμά, ο Λευτέρης κι ο Σωτήρης του Γερά, ο Παναγώτης κι ούλα τα παιδιά τση Περιστέρας, ο Παναής του Κανούλη, ο Μήτσος τση Κασιανής, ο Νιόνιος του Μηστουλή και ούλες οι κοπέλες του χωριού μας, μαζί με τη θειά τη Φύλη, που ΄τανε η ψυχή για το καλό του Χωριού. Κι όταν ο Καραμάνης έλεε την Ανάσταση, τότενες ο Τιμολέος άναβε με το μπριόβολο του τη σπολέτα του κανονιού μας, που ΄τανε κουμπισμένο στο κουλούρι,  μες τον κισσό χωμένο. Κι όταν έκανε το σμπάρο του τσι δώδεκα το μεσάνυχτο, τα κουτσοβύσαλα, πούτανε τακαρισμένο, εφτάνανε ίσαμε του Μανάγια το σπίτι και τα σωκήπια! Εννοείται πως το γκεσέμι τση παράδοσης ήτανε κρεμασμένο στο κλήμα, στο τσιγκέλι του Πανούρη, του Πόλη, του Γαλίατσου, του Νικοκάνουλου ή των Μπογορδέωνε, είτε από πάχτο είτε από τη μαρτίνα πο ΄τρωε του πουλιού το γάλα!!!
Χρόνια Πολλά σε ούλους σας! Χρόνια πολλά στο συγχωριανό μας το Βίκτωρα Συρμή, που έδωκε τα ευρώ στο Χωριό, και σ΄εμέναμε που αντίς για κάρτα σας τα θύμησα…

Από το βιβλίο του Δ.Κουτσουβέλη: Ανωησάνικα Νιτερέσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου