Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Μαζί με όλες τις εκδηλώσεις - προετοιμασίες των μεγάλων, είναι και η γιορτή των παιδιών και ειδικά των Νηπιαγωγείων. Πολύ θα ήθελα να ήμουν κι εγώ μαζί τους…
Μαθαίνω ότι έγινε πρόταση, τα 20 παιδάκια του νηπιαγωγείου του Πλατρειθιά, να κατέβουν στο Βαθύ για τη γιορτή. Δεν ξέρω τι σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία ωφέλεια για τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες  και μαθητές.
Αντιθέτως θα είναι ταλαιπωρία, παραπάνω έξοδα και… μικρότερη συμμετοχή. Είναι πλήρως κατανοητό ότι το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα του νησιού, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους (και το διδασκαλικό προσωπικό) και στο Βαθύ η εκδήλωση θα έχει περισσότερο κόσμο και… προβολή. Αλλά κατ’ αυτή την έννοια γιατί να μην πάμε τα παιδάκια στο Αργοστόλι, στην Πάτρα ή ακόμη και στην Αθήνα που έχει 4,5 εκατομμύρια…
Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε το θέμα καλλίτερα. Γιατί ότι φεύγει δεν ξαναγυρίζει… Νομίζω ότι δεν πρέπει να φύγουν τα παιδάκια από το περιβάλλον τους. Ήταν πολύ ωραία η κατάθεση των στεφανιών στο ηρώο του Πλατρειθιά στις 28 Οκτωβρίου, μετά από τόσα χρόνια. Θυμήθηκα όλοι τη δασκάλα την Τέτα, το δάσκαλο το Μαρκάτο, τον Αντώνη, με τα παιδιά των σχολείων τους να συμμετέχουν καταθέτοντας στεφάνι και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο. Κάποια μάτια ίσως βούρκωσαν, κάποιες καρδιές χτύπησαν πιο δυνατά, κάποιοι ψήλωσαν μερικούς πόντους, κάποιοι κοίταξαν ψηλά (όπως είπε ο πιλότος στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης). Βλέποντας αυτή την εικόνα… νοερά από το διπλανό νεκροταφείο κάποιοι ίσως να είπαν «Ευχαριστούμε που μας θυμάστε».
Έχουν καταργηθεί, περιοριστεί, εξαφανιστεί, ισοπεδωθεί τόσα πράγματα εν ονόματι του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», οικονομικών και άλλων δυσκολιών. Ας μην καταργήσουμε ότι μπορούμε να περισώσουμε και σ’ αυτό είμαι σίγουρος ότι συμφωνούμε πολλοί. Όλοι οι σύλλογοι των κοινοτήτων αλλά και ο Δήμαρχος (τους αξίζει ένα μπράβο για τις προσπάθειες και το έργο που κάνουν από όταν ανέλαβαν) δεν πρέπει να έχουν αντίθετη γνώμη. 
Θυμίζω εδώ τη ρήση του Λορέντζου Μαβίλη…
«ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΚΟΛΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣ ΠΑΜΕ ΠΙΣΟΚΟΛΑ»
Περιμένουμε να δούμε φωτογραφίες των παιδιών στη γιορτή τους.
                                                                           ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου