Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


 
Έχεις νιώσει ποτέ πως όπου και να πας, δεν ανήκεις πουθενά? Αυτή την εποχή έχοντας διανύσει ένα μεγάλο διάστημα στη Λέσβο, βλέπω κάποια πράγματα όπου στη τηλεόραση δε φαίνονται ούτε λέγονται όπως είναι. Εκεί μόνο χρησιμοποιούνται για τη τηλεθέαση και τη σκοπιμότητα του να χρησιμοποιηθεί η μαγκουφιά του ανθρώπου ως απειλή, όπου βολεύει εμάς να το παρουσιάσουμε έτσι.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως και τους Μυτιληνιούς καταλαβαίνουμε αλλά και την απαράδεκτη αντιμετώπιση των προσφύγων θα κρίνουμε. Στην Μόρια και στο Καρά Τεπέ είναι οι δύο περιοχές όπου υπάρχουν πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, εκεί που έχουν δημιουργηθεί Hot spots.
Το Καρά  Τεπέ  είναι μια πιο φυσιολογική κατάσταση - συνύπαρξη, μεταξύ οικογενειών κυρίως, προσφύγων. Όπου η διαμονή και διαβίωση φαίνεται σαν να έχει ένα τύπο αξιοπρεπούς χαρακτηρισμού στα μάτια τα δικά μου. Από την άλλη μεριά στη Μόρια είναι κατάσταση εξαθλίωσης, πέρα από λίγα κοντέινερ οι υπόλοιποι προσπαθούν να επιβιώσουν σε σκηνές χειμώνα καλοκαίρι με βροχή και κρύο, με καύσωνα και αέρα όπου στο Αιγαίο όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, είναι συνέχεια. Όλη αυτή η υποδομή είχε φτιαχτεί για 4000 άτομα και "φιλοξενεί" 19428 ανθρώπους. Άνθρωποι Γ΄ κατηγορίας για το πολιτισμένο κόσμο. Ναι δεν είναι όλοι Σύριοι από πόλεμο, είναι και από αλλού αρκετοί, ίσως να είναι μισοί μισοί πόλεμος και μη..(Αφγανιστάν) Δε ξέρω γιατί τους κατηγορούμε επειδή ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Να είστε σίγουροι ότι δε τη φαντάζονται στη Μυτιλήνη, ούτε στη Ελλάδα γενικότερα. Έχω δει κάτι φοβερές απόψεις εξισλαμισμού της Ελλάδος από 50000 πρόσφυγες που βρίσκονται συνολικά στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί άφησαν πίσω πατρίδα, ανθρώπους και σπίτια είτε λόγω πολέμου είτε λόγω φτώχειας, για να έρθουν εδώ και να μας εξισλαμίσουν. Κάθε μέρα λοιπόν, αυτοί είναι μαντρωμένοι μέσα στις δομές φιλοξενίας λόγω του κορωνοιου. Αυτό που κάνουν είναι να προσποιούνται ότι έχουν θέματα υγείας καθημερινά, λίγοι λίγοι, με τη λογική να φύγουν μέσα από αυτό το εξαιρετικό μέρος και να πάνε προς Αθήνα και αλλού, προκειμένου να εκμεταλλευτούν ό,τι μπορούν και να φύγουν για Ευρώπη η Αγγλία όπου έχουν συγγενείς η κάποιον γνωστό αναζητώντας και αυτοί τη ζωή που κέρδισαν οι άλλοι.
Κάτι άλλο, τις μέρες αυτές που σημειωτέον είτε λόγω 6 είτε λόγω 2 τα πρωινά κινούμαι προς τις περιοχές που είναι αυτοί οι έρμοι. Από εκεί έχει ωραία θέα να χαζέψεις θάλασσα και τα παράλια της Τουρκίας που κάποτε ήταν δικά μας. Εκεί λοιπόν δεν έχω συναντήσει ποτέ ορδές προσφύγων να κάνουν ότι θέλουν, ίσα ίσα  κάποιοι από αυτούς πάνε 2 - 2 να ψωνίσουν κάτι και να το πάνε πίσω.. Στο σύνολο, μάξιμουμ στη μιάμιση ώρα να έχω δει μέχρι και 20 διαφορετικά άτομα. Αντίστοιχα έχω δει για τον ίδιο λόγο πολύ περισσότερους δικούς μας.. Άρα δεν είναι ότι οι φίλοι δε συμμορφώνονται.. Και αυτοί οι λίγοι κυκλοφορούν για τους ίδιους λόγους που θα κυκλοφορούμε και εμείς. Είναι αστείο λοιπόν να βλέπω δημοσιεύματα ,με 20 άτομα από 15 ως 23 χρόνων στο βίντεο  του δημοσιεύματος, να λένε ότι αυτοί κυκλοφορούν και κάνουν ότι θέλουν, επειδή πήγαν 20 άτομα από τα σχεδόν 20000 να παίξουν μπάλα στο διπλανό χωράφι από τη δομή. Πως θα με κολλήσουν εμένα αυτοί που παρεμπιπτόντως δεν έχουν ακόμα κρούσμα. Αν παίζουν σε απόσταση χιλιομέτρων από το σπίτι μου ΠΩΣ θα μπορέσουν να με κολλήσουν ΑΝ ήταν φορείς του ιού. Κάτι αλλά δημοσιεύματα ήθελαν να τους στέλνει η Τουρκία με ιό μέσα σε βάρκες. Λοιπόν έχω να σας πω ότι ένα μήνα τώρα έχουν έρθει 5 βάρκες και όσοι φτάνουν τους υποδέχεται στη κάθε παραλία λιμενικό και πάει ιατρικό προσωπικό να τους τσεκάρει.. Και η καραντίνα για αυτούς τους νέο εισερχόμενους, είναι να μείνουν εκεί που βγήκε βάρκα για 14 μέρες και δεν πάνε στις δομές τις εδώ για φιλοξενία. Αλλά με το πέρας του 14 ήμερου ξανά εξετάζονται και φεύγουν για την ενδοχώρα σε άλλες δομές. Οι 14 μέρες βέβαια, με όλες τις καιρικές συνθήκες που προαναφέραμε δε νομίζω να σας αφήνουν απορίες για το πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι λοιπόν πιο πιθανόν να πάμε εμείς τον ιό στις δομές πάρα να τον φέρουν εκείνοι σ' εμάς. Όσον αφορά κάτι φωτιές που μπαίνουν στις δομές, δεν είναι επειδή θέλουν να  κάψουν ζωντανούς εμάς που τους δίνουμε ότι τους δίνουμε. Αυτοί έχουν θρησκευτικές διαφορές και γι αυτές σκοτώνονται μεταξύ τους. Αποτέλεσμα 2 νεκροί και άλλοι 10 τραυματίες. Άρα να μας σκοτώσουν και να μας εξισλαμίσουν δε μπορούν, γιατί είναι μαντρωμένοι με περίπου 8 στρατόπεδα γύρω του.
Ας τελειώσουμε λοιπόν με αυτή την ανασκόπησης και να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι περνάνε από δω, δεν είναι γιατί η Ελλάδα μοιάζει με γη της επαγγελίας. Εδώ λοιπόν, ίσως συμφωνήσω και εγώ μαζί σας για το ότι κάποιες ΜΚΟ φαίνεται να είναι συνεργάτες με λαθρέμπορους-διακινητές. Και επίσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που είπε ότι θα τους δέχεται.. Όλες οι άλλες είναι κλειστές για φιλοξενία.. Δεν απορείτε  όμως για αυτό; Ένας από τους λόγους που συμβαίνει είναι επειδή η "φιλοξενία" είναι πηγή οικονομική για την Ελλάδα, με διάφορες επιδοτήσεις που μας χορηγούνται. Όπου, αυτό εξασφαλίζει στην εκάστοτε κυβέρνηση ρευστότητα και μπορεί να δίνει μισθούς και συντάξεις στην ώρα τους ως τώρα, με αντάλλαγμα βέβαια τη δυστυχία και τον απαράδεκτο τρόπο διαβίωσης των προσφύγων, αφού τα κονδύλια είτε από τις ΜΚΟ είτε από το κράτος δεν αξιοποιούνται σωστά για αυτούς και μόνο, αλλά και γι άλλα συμφέροντα. Γι αυτό κι αυτοί θέλουν να φύγουν και γι αυτό εμείς δεν τους αφήνουμε. Και κανείς μας ποτέ δεν κατηγορεί τις υπερδυνάμεις που συντηρούν τους πολέμους, τον καπιταλισμό που θέλει πλούσιους και δυστυχισμένος, την κυβέρνηση που θέλει τους δυστυχισμένους για να μπορεί να έχει άλλοθι σε ειδήσεις γι αυτούς όταν περνάει νομοσχέδια εις βάρος μας, για σύνταξη στα 72 για κοψίματα μισθών και λοιπά.
Και οι έρμοι Μυτιληναίοι δέχονται πίεση από παντού.. Άφησαν το τουρισμό να πάει στράφι, έτσι και αλλιώς οι απέναντι είναι πιο φτηνοί. Παρ' όλα αυτά έχασαν περισσότερο από αυτό με τη προσφυγιά. Κι ενώ στην αρχή τους αγκάλιασαν έχουν φτάσει στο σημείο να τους σιχαίνονται, γιατί την φιλοξενία τους εκμεταλλεύτηκαν κυβερνήσεις και ΜΚΟ αναγκάζοντας ένα μικρό τόπο να αντέξει πενταπλάσιους από όσους θα μπορούσε. Και βλέπουμε ότι οι έρμοι οι πρόσφυγες δε θέλουν να είναι εδώ. Τους κρατάνε εδώ, κάποιοι βολεύονται και κάποιοι όχι μα στο τέλος φταίνε μόνο αυτοί κι ας έχουν πια, ούτε σπίτι ούτε ελπίδα..
Σκεφτόμουνα πως ίσως μας  κρατάνε ζωντανούς από τον ιό για να φτάσουμε πολλοί από μας σε αυτή τη κατάσταση και να καταλάβουμε. Δεν το λέω συνωμοσιολογικά ότι αυτό κάνουν, αλλά ότι μόνο έτσι θα καταλάβουμε. Ξέρετε με viber, Skype, messenger και λοιπά μπορείς να επινωνήσεις με όλο το κόσμο σε δευτερόλεπτα. Αυτό που σίγουρα μαθαίνεις είναι η οικονομική παράλυση παγκοσμίως, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τις βιοτεχνίες κωλόχαρτου. Μαγιά ούτε ξηρή ούτε νωπή πια πουθενά. Όμως μαθαίνεις ότι και σε Αμερική μα και Αυστραλία πάνε οργανώσεις που νοιάζονται για τον άνθρωπο και ζητούν από σούπερ μάρκετ τα ληγμένα και ότι είναι για πέταμα, να μη το πετάξουν και να το δώσουν σε αυτούς γιατί υπάρχουν refugees που έχουν ανάγκη.. Και ξέρετε κάτι, οι refugees εκεί δεν είναι από Συρία και Αφγανιστάν. Είναι από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία,  Γαλλία και άλλες τέτοιες χώρες, πολιτισμένες. Ο άνθρωπος παντού έχει την ανάγκη της επιβίωσης και της καλύτερης διαβίωσης. Ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας.. Σταματήστε να κατηγορείτε, μην ακούτε ότι σας λένε, σκεφτείτε αντικειμενικά και ρεαλιστικά.

Στή φώτο  παραπάνω απεικονίζετε ένα άγαλμα της προσφυγοπούλας μάνας από τη μικρά Ασία, που βρίσκεται στη Λέσβο. Σταματήστε να έχετε τη μνήμη σας ασθενή. Σκεφτείτε ότι εμείς, είχαμε βρεθεί πριν από αυτούς στο δρόμο της προσφυγιάς και πάλι με μοντέρνο τρόπο βρισκόμαστε ξανά στο κατώφλι. 

                                            Βασίλης Περίχαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου