Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ


Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, συνοδευόμενος από την βουλευτή Κεφ/νιας και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου επισκέφτηκε  την Ιθάκη το διήμερο 27 & 28 Απριλίου. Τον υφυπουργό και τη βουλευτή υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αρχές του νησιού. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε από το δήμαρχο για τα προβλήματα του νησιού, ιδιαίτερα στο συγκοινωνιακό το οποίο φαίνεται ότι και με τη συνδρομή του υπουργείου έχει λυθεί, αλλά και στο σοβαρό θέμα της ύδρευσης για το οποίο ο κ. Σαντορινιός είχε ήδη ενημερωθεί και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το πρωί του Σαββάτου ο υφυπουργός και η βουλευτής συνοδευόμενοι από το δήμαρχο, τον έπαρχο, δημοτικούς συμβούλους  και εκπροσώπους των αρχών, επισκέφτηκαν το βόρειο τμήμα του νησιού. Στο λιμάνι της Πόλης ξεναγήθηκαν στη μονάδα αφαλάτωσης από τον υπεύθυνο ύδρευσης του δήμου, και ενημερώθηκαν σχετικά για την άμεση ανάγκη επέκτασής της. Στις Φρίκες συζητώντας με επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής έμαθε για το περιβόητο έργο της επέκτασης του λιμανιού και τα περίφημα πλωτά -τα είδε «ποστιασμένα» στο λιοστάσι του Κανά – είπε ότι «υπάρχουν και εισαγγελείς γι αυτά»,  και άκουσε την απαίτηση του κόσμου για την αποκατάσταση του προβλήματος με την κατασκευή προστατευτικού λιμενοβραχίονα. Επίσης, ενημερώθηκε  από τους επαγγελματίες για το πρόβλημα των παράνομων στεγάστρων (πέργκολες) το οποίο χρονίζει και απαιτείται να λυθεί. Στο Κιόνι ο υφυπουργός εξέφρασε το θαυμασμό του για την ομορφιά του τόπου και συζήτησε με ντόπιους για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ένα εκ των οποίων είναι και εκεί η νομιμοποίηση των στεγάστρων.
Το απόγευμα επισκέφτηκαν το λιμάνι του Πίσω Αετού όπου ενημερώθηκε από τον έπαρχο για την επικείμενη έναρξη των εργασιών και υποσχέθηκε ότι θα πιέσει από τη θέση του για να την επίσπευσή τους. 
Στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον υπουργό και την βουλευτή στους οποίους  έδωσε αναμνηστική πλακέτα, ευχαριστώντας τους ιδιαίτερα για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος με την επαναλειτουργία της γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Ο υφυπουργός  εξέφρασε την ικανοποίησή του για  την υποδοχή που του έγινε και  για την καλή συνεργασία που έχει με τη δημοτική αρχή.
Στη συνέχεια ο κ. Σαντορινιός επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο της Ιθάκης, , όπου  ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμεναρχείου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Αργότερα, στην αίθουσα του κινηματογράφου, ο υπουργός άκουσε παράπονα, κρίσεις και θέσεις εκπροσώπων δημοτικών συνδυασμών και συλλόγων, και μίλησε στο κοινό…  
Ανακοίνωσε την τοποθέτηση μιας ακόμη μονάδας αφαλάτωσης στην Πόλη, ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα της υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή (Σταυρός-Πλατρειθιάς-Φρίκες.
Υποσχέθηκε ότι θα στείλει μηχανικούς για να βοηθήσουν το Δήμο να  ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται για τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος των στεγάστρων των καταστημάτων.
Υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα εξασφαλίσει ετήσια χρηματοδότηση για τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Άη Θανάση.
Υποσχέθηκε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου από 1-1-2019 σ’ όλη τη νησιωτική Ελλάδα και κατά συνέπεια και στην Ιθάκη.
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο υπουργός είχε σύντομη σύσκεψη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων και το Λιμενάρχη και συζήτησαν το θέμα της διαχείμασης σκαφών στο χώρο του λιμανιού η λύση του οποίου θα είναι στις επόμενες προτεραιότητές του.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου