Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΣΤΗΝ ΑΝΩΗ ΣΗΜΕΡΑ


Ήρτε η ώρα να βλογήσουμε κι εμείς τα γένια μας! Γιατί τώρα πο καλοκαίρεψε για τα καλά και γιόμισε ο τόπος ξένους και ντόπιους τουρίστες, κι έχουμε βίζιτες στο χωριό, είναι ώρα εμείς οι αειπάνουθε Θιακοί να πούμε τι θα διει ο επισκέπτης που θαν έρτει βίζιτα στο χωριό μας. Έχουμε το λοιπόνε στην Ανωή να δείξουμε και να κάμουμε τσι φανέστρες μας.

1.Το μονόλιθο Αράκλη, το ντούρο βράχο μας που χρόνους και χρόνους στέκει σε πείσμα των αιώνων και των σεισμών, θρονιασμένος στη γη μας θαυμαστά και αξιοπερίεργα. Ο επισκέπτης θα κάτσει στα παγκάκια του, θα ανασάνει, θα ακονίσει το μυαλό του και θα συλλοϊστεί
.
2.Το μονόλιθο Καβελάρη, που κι εκειός στέκει ντούρος εκατό πενήντα μέτρα από τη δημοσά, μπριτού τη Βεντουρόραχη.

Στη διαδρομή ο επισκέπτης θα διεί τα δυο αλώνια του Χαβήνα, θα ξαποστάσει σε παγκάκι ή σε πλακούτσα και θα ρεμβάσει στο αγνάντιο, αγκαλιά μ’ εκείνη ή μ’ εκείνον και με την άγρια και ήμερη φύση.


3.Το Ψηλό Λιθάρι, ένανε ακόμη μονόλιθο στο έμπα του χωριού, δημιούργημα του θεού και του ανθρώπου που τον επελέκησε.


4.Τσι παλαιές φυλακές δίπλα στον Αϊ Σπυρίδωνα

και στο σαράϊ του Καρκάνη που είναι χρονώνε, από την εποχή τσι Αγγλοκρατίας. 

5.Τα διάσπαρτα ξωκλήσα μας, που στέκουνε ούλα στ’ ατσάλι για βίζιτα και προσευχή.

6.Το λαογραφικό μας μουσείο με τα υπάρχοντα ενθύμια από τσι παλαιούς Ανωησάνους που βεραμέντε είναι για μας τσι χωριανούς, παρί σε κανένανε δε θα χαλάσουμε το χατήρι άμα είναι ξεξανισμένος και γκωλεφεί πρεμούρα για βίζιτα.


7.Τ’ αλώνια του Ντίρντη, μάρτυρες του πως έβγαινε το ψωμί… μπριτού χρόνους και χρόνους!


8.Την εκκλησά μας τη μεγάλη, μνημείο – μουσείο οχτακοσίων χρονώνε, με το βενετσάνικο καμπαναριό, για βίζιτα περιωπής, για θαυμασμό,  και προσκύνημα! 9.Το παλαιό χωριό τση Ανωής στη πλαγιά του Νήριτου, με τα υπάρχοντα παλαιά ερειπωμένα σπίτια, που φκιαστήκανε στην εποχή των κουρσάρων!
Εξόν από το ότι η Ανωή είναι ούλη ένα απέραντο μουσείο πέτρας, έχουμε και μουσείο πέτρας στο χωριό μας, με πέτρες ξεχωριστές, έρτες, λίμπες, αγκωνάρια και μνημεία και πέτρες με ξεχωριστή μορφή και σύσταση!
Δίνουμε σ’ ούλους για περβάτημα, περιήγηση και απόλαυση, το μονοπάτι για το Κιόνι, πασίγνωστο και χιλιοπερβατημένο! Δίνουμε το βουνό μας, το Νήριτο, για περιπλάνηση, αναζήτηση και απάντημα με το θεό και τα σύγνεφα! Δίνουμε την ανατολή μας για απάντημα με τον ορίζοντα, με τα χρώματα, για έρωτα, ποίηση και για μπάνιο του ματιού, τση ψυχής και τση καρδιάς μας! Δίνουμε το καθαρό αγέρα μας, τα τοπία και τσι αστροφεγγιές μας, στην ησυχία του απέραντου, του πράσινου και του μοναδικού! Δίνουμε το παραδοσιακό καφενείο μας για το καφέ, το γλυκό, το μοσχομυριστό φαΐ και τη καλή παρέα μας!
Τέλος, δίνουμε τη ψυχή μας και τη φιλοξενία μας, και πιθυμούμε νάρτητε ούλοι στο χωριό μας, ντόπιοι και ξένοι νάρτητε δίπλα μας, κοντά μας, να σας γνωρίσουμε, να μας γνωρίσητε, να πάρουμε και να σας δώκουμε ούλα όσα οι άνθρωποι δίνουνε και παίρνουνε για ναν είναι χαρούμενοι, ευχαριστημένοι κι ευτυχισμένοι!!!
                                                              Ο Ανωησάνος

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Το πλατύ Ρείθρον"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου