Σελίδες

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

"O BAΣΙΛΙΑΣ" ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Αρχαιολογική-ιστορική εκτίμηση από τον μη αρχαιολόγο-ιστορικό καθηγητή Evripidi Billis που κοινοποιήθηκε από τον Νίκο Μωραΐτη.




Για ταφικό και μοναδικό τεράστιο μνημείο της Αμφίπολης, γίνονται από αρχαιολόγους πολλές υποθέσεις.


Ας μας επιτραπεί, και ημάς τους μη αρχαιολόγους μία κατά την απλή λογική μας ανάλυση,  από την οποίαν προκύπτουν τα εξής και ίσως βγει και το συμπέρασμα ποιος έχει ταφεί στον τάφο της Αμφίπολης:

1.Ο «τάφος» της Αμφίπολης  είναι προφανώς Βασιλικός. Και μάλιστα, ως μοναδικός, είναι ο τάφος ενός μοναδικού βασιλέα. Μην βιαστείτε όμως να συμπεράνετε ποιος έχει ταφεί στον μοναδικό αυτόν τάφο.

2.Η ανέγερση του ταφικού αυτού μνημείου, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, θα απαιτούσε πολλά χρόνια για να αποπερατωθεί. Ας υποθέσουμε ότι στην αρχαιότητα χρειάστηκαν 5 χρόνια για την ανέγερση του.

3.Προφανώς το ταφικό αυτό μνημείο, λόγω του απαιτούμενου μεγάλου χρόνου ανέγερσης του,  διατάχθηκε να κατασκευαστεί όχι  για να ταφεί εκεί ένας που είχε ήδη αποθάνει, αλλά για να ταφεί εκεί ένας Μέγας Βασιλεύς όταν θα απέθνησκε.

4.Λόγω της μοναδικότητας από κάθε άποψη του ταφικού αυτού μνημείου, δεν μπορεί παρά αυτό να ετοιμάστηκε προ του θανάτου του για τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν θα απέθνησκε..

5.Ο Αλέξανδρος ο Μέγας πέθανε το 324 πχ .

6.Ένα χρόνο πριν πέθανε ο παιδικός του φίλος Ηφαιστίωνας το 325 πχ.

7.Ο Κάσσανδρος ( 358 ή 350 – 297 π.Χ. ) ήταν ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες στους πολέμους των Διαδόχων, που βασίλεψε στο χώρο της Μακεδονίας. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του Αντιπάτρου και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα που σχετίζονται με τη βασιλεία του είναι η ίδρυση της Θεσσαλονίκης. Επίσης ήταν ιδρυτής της βραχύβιας δυναστείας των Αντιπατριδών.

8.Μικρός είχε παρακολουθήσει τα μαθήματα του Αριστοτέλη μαζί με τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα.

9.Ο Κάσσανδρος δεν ακολούθησε τον στρατό του Αλεξάνδρου, αλλά έμεινε στην Μακεδονία στο πλευρό του Αντιπάτρου. Αργότερα, στην αυλή του στρατηλάτη στη Βαβυλώνα, ο Κάσσανδρος ήταν αυτός που υπερασπίστηκε τον πατέρα του απέναντι στις κατηγορίες των εχθρών τους και κυρίως της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Αλεξάνδρου.

10.Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο πατέρας του Κάσσανδρου, ανακήρυξε διάδοχό του στη βασιλεία της Μακεδονίας τον Πολυπέρχοντα.

11.Ο Κάσσανδρος έλαβε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία και το βαθμό του χιλιάρχου, που ήταν αξιόλογη θέση από την εποχή των Περσών,και που είχε υιοθετήσει και ο Μ. Αλέξανδρος στη διακυβέρνηση του κράτους του.

12.Ο Κάσσανδρος ωστόσο δυσαρεστήθηκε, καθώς ο Πολυπέρχων, αν και πολύπειρος, δεν ήταν συγγενής τους εξ αίματος. Τότε, σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, συμμάχησε πρώτα με ντόπιους συμμάχους και κατόπιν με τον βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίο το Σωτήρα και τον Αντίγονο το Μονόφθαλμο, και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ανταγωνιστών του. Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις τάχθηκαν με το μέρος του και η Αθήναπαραδόθηκε επίσης.

13.Μέχρι το 318 π.Χ., που ηττήθηκε ο στόλος του Πολυπέρχονα στον Βόσπορο, ο Κάσσανδρος, είχε συγκεντρώσει στα χέρια του την κυριαρχία της Μακεδονίας και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

14.Περίπου το 313 π.Χ., διάφορες πόλεις αποκήρυξαν τη συμμαχία που είχαν με τον Κάσσανδρο και μεγάλα μέρη της Πελοποννήσου έπεσαν στα χέρια του Αντίγονου, ενώ οι πόλεμοι των Διαδόχων ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Ο Κάσσανδρος αναγκάστηκε να μπει σε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν οδήγησε πουθενά.

15.Στα επόμενα δύο χρόνια, ο Πτολεμαίος κι ο Κάσσανδρος πήραν και πάλι την πρωτοβουλία και ο Αντίγονος υπέστη ήττες.

16.Το φθινόπωρο του 311,  υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης, η οποία προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών και αναγνώριση του γιου του Μ. Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου του Δ’, ως βασιλιά μετά την ενηλικίωσή του.

17.Όμως το 310 π.Χ. – 309 π.Χ., ο Κάσσανδρος δολοφόνησε τον 13 χρόνων γιο του Αλέξανδρου του Μεγάλου (που είχε γεννηθεί μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου), Αλέξανδρο τον Δ’ και τη μητέρα του, Ρωξάνη, οι οποίοι βρίσκονταν στα χέρια του. Επίσης έπεισε τον Πολυπέρχονα πως συμφέρον του ήταν να δηλητηριάσει το νόθο γιο του Αλεξάνδρου, Ηρακλή, και τη  μητέρα του, μια ερωμένη του Αλεξάνδρου από την Περσία, τη Βαρσίνη, το 309 π.Χ.

18.Ο Κάσσανδρος, είχεν ήδη συνδεθεί με τη βασιλική οικογένεια παίρνοντας για σύζυγο τη Θεσσαλονίκη, ετεροθαλή αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου. Έχοντας συνάψει συμμαχία με τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο και τον Λυσίμαχο, εναντίον του Αντιγόνου, έγινε μετά την ήττα του τελευταίου και του γιου του Δημητρίου το 301 π.Χ. στη Μάχη της Ιψού, αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας της Μακεδονίας.

19.Ο Κάσσανδρος πέθανε από υδρωπικία το 297 πχ, 27 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και 12 χρόνια μετά τη δολοφονία της Ρωξάνης και του γιου του Αλέξανδρου.

20.Ο Παυσανίας γράφει πως ο μεγαλύτερος γιος του Κάσσανδρου, ο Φίλιππος, λίγο μετά την ενθρόνισή του, έπαθε εκφυλιστική ασθένεια και πέθανε.

21.Ο επόμενος γιος, ο Αντίπατρος Β', δολοφόνησε τη μητέρα του, Θεσσαλονίκη, θεωρώντας πως έδειχνε ιδιαίτερη εύνοια για το μικρότερο γιο της, τον Αλέξανδρο Ε’.

22.Ο Αλέξανδρος Ε’  εκδικήθηκε εκθρονίζοντας τον Αντίπατρο Β'. Ο Αντίπατρος  όμως ξαναπήρε για λίγο τη βασιλεία, μερικά χρόνια αργότερα.

23.Ο Αλέξανδρος ο Ε’ έχασε επίσης τη ζωή του από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το γιο του Αντίγονου του μονόφθαλμου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

24.Ο Δημήτριος ο πολιορκητής το 294 πχ (5 χρόνια μετά το θάνατο του Κασσάνδρου) γίνεται βασιλιάς Μακεδονίας.

25.Με βάση πολλά στοιχεία ο Μέγας Αλέξανδρος ετάφη (αρχικά ;;;) στην Αίγυπτο.

 Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται:

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να είχε ανεγερθεί, εν ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως ο μελλοντικός του τάφος όταν θα απέθνησκε.

Δεν είναι λογικό, ο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μοναδικός Βασιλιάς της Μακεδονίας από το 311 πχ, Κάσσανδρος, που δολοφόνησε τον ανακηρυχθέντα διάδοχο  της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και  βασιλιά μετά την ενηλικίωσή του Αλέξανδρο τον Δ’ το φθινόπωρο του 311 π.Χ., να τον έθαψε μαζί με την μητέρα του Ρωξάνη στο μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Είναι απίθανο να μεταφέρθηκε μετά τον θάνατο του το 325 π.Χ. από την Ασία η σορός ή τέφρα του Ηφαιστίωνα για ταφεί στον Βασιλικό τάφο, που  προφανώς προοριζόταν για τον ζώντα τότε Αλέξανδρο.

Δεδομένου, ότι μετά τον θάνατο του Κάσσανδρου, βασιλεύσαν στο Βασίλειο της Μακεδονίας, οι γιοι του και κανείς  εχθρός του, το πιθανότερο είναι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, να «αναπαύεται» ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά του νεκρού Αλέξανδρου, από τον τάφο του στην Αίγυπτο στην Αμφίπολη.

Αν αυτό έγινε, μόνον ο Δημήτριος ο Πολιορκητής ο γιος του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Αντίγονου του μονόφθαλμου, θα μπορούσε να το κάνει.

Παράκληση για κάθε κατανόηση  για την ανωτέρω ανάλυση, ενός μη ειδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου