Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ



                                                             ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
1 ½  κιλό διάφορα λάχανα( σπανάκι , σέσκουλα, μοσχολάχανα, κρεμμύδια, σκόρδα λάπαθα, τσουκνίδες  μέντα κ.λ.π.) .
1/2 φλιτζανιού ρύζι
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
αλάτι και λίγη ζάχαρη                                                                                                                                 
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
600 γρ . αλεύρι  
1/2 φλιτζάνι λάδι 
1 κουταλιά ξύδι
αλάτι, νερό όσο πάρει                                                                                                                                          
 Ανακατεύουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο- λίγο το νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη  μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά πλάθουμε τα φύλλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε όλα τα λάχανα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το ρύζι, το λάδι ,το αλάτι και την ζάχαρη και τα στύβουμε για λίγη ώρα μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Στρώνουμε ένα ταψί 34 Νο με δύο φύλλα ρίχνουμε τα λάχανα τα σκεπάζουμε με άλλα δύο και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.


                                                     ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 Κιλό γαρίδες
              4-5 πιπεριές χρωματιστές
             4 σκελίδες σκόρδο
             2 ντομάτες  μέτριες ώριμες
              αλάτι πιπέρι , λίγη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τηγανίζουμε ελαφρά τις γαρίδες και τις βάζουμε σε πυρέξ. Έπειτα σοτάρουμε ελαφρά τις πιπεριές και το ψιλοκομμένο σκόρδο και στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα που την έχουμε ξεφλουδίσει και λιώσει στο ΜULTI, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.  Αφού δέσει η σάλτσα την ρίχνουμε πάνω στις γαρίδες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου μισή ώρα.



                                                        ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ: 1 χταπόδι
             ξύδι, λάδι και λίγη ρίγανη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε το χταπόδι και το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει .Έπειτα το βάζουμε στην χύτρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγουν όλα τα υγρά του και σβήνουμε με μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι. Προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Όταν βράσει το κόβουμε σε κομματάκια και του προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και την ρίγανη.

                                                  ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ: Πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
             Αλάτι ,ξύδι και 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τηγανίζουμε τις πιπεριές σε μπόλικο λάδι και τις βάζουμε σε ένα μπολ.  Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξύδι (μπαλσάμικο και άσπρο) , λίγο αλάτι. Καλό είναι να τις φτιάξουμε μια μέρα πριν για να πάρουν το άρωμα από τα υλικά.                                          

                                                  ΤΑΡΑΜΑΣ
½  φλιτζανιού τσαγιού ταραμάς
2 φλιτζάνια τσαγιού ψίχα ψωμιού
1 ½ φλιτζάνια λάδι
Λεμόνι όσο πάρει
1 κρεμμύδι μέτριο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε με 1/3 φλιτζάνι λάδι στο MULTI για να γίνει σαν αλοιφή.  Το βγάζουμε και βάζουμε στο MULTI τον ταραμά με το χυμό μισού λεμονιού  και τον χτυπάμε μέχρι το χρώμα του να γίνει πιο ανοιχτό. Στο μεταξύ έχουμε μουσκέψει το ψωμί και το έχουμε στύψει πολύ καλά. Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε μπολ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και όσο επιπλέον λεμόνι θέλουμε. Αν δοκιμάσουμε και δούμε ότι είναι αλμυρός θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη λίγο ψωμί.

                                                  ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ
1 ½  ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
½ ποτήρι του νερού σιμιγδάλι χοντρό
½   »»»»»»»»»»»  φρυγανιά τριμμένη
1   »»»»»»»»» αλεύρι
1   »»»»»»»»»»   λάδι
Λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα
ΣΙΡΟΠΙ
4 ποτήρια νερό
2 1/3 ποτήρια ζάχαρη
Κανέλα ξύλο και γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το νερό και τα μυρωδικά να βράσουν .Αφού πάρει το νερό χρώμα μετράμε και συμπληρώνουμε 4 ποτήρια ,ρίχνουμε την ζάχαρη  και  αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά ακόμη.    Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτά και ρίχνουμε σουρώνοντας το σιρόπι. Την βάζουμε για λίγο ακόμη στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μάζα. Απλώνουμε τον χαλβά πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και τον κόβουμε σε ρομβοειδή κομμάτια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου